Sosyal Psikoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1377940

Wilhelm Wundt'un Völkerpsikoloji yaklaşımı ile Gustave Le Bon'un Kitle Psikolojisi yaklaşımının ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?


Amerika'da, 20.yy başlarında ortaya çıkmışlardır.

Kuramcılar, modern sosyal psikolojinin kurucuları olarak kabul görürler.

Sosyal psikolojide zihinsel olgular üzerinden kuramlarını ortaya koymuşlardır.

Belirli sosyal gruplara ait olan insanların bireysel değil, kollektif bir şekilde düşünüp hareket ettiklerini öne sürmüşlerdir.

Darwin'in evrim kuramından etkilenmişler ve içgüdü-dürtü kavramlarını karşılaştırıp yeni bir model geliştirmişlerdir. 


Yanıt Açıklaması:

Psikolojinin de kurucu babası olarak kabul edilen Wilhelm Wundt tarafından geliştirilen Völkerpsikoloji, belirli bir sosyal gruba ait olan insanların bireysel değil kollektif bir biçimde düşünme eğiliminde olduklarını ileri sürer; bu insanlar aynı görüş ve inançları taşırlar ve aynı değerleri paylaşırlar. 

Geniş kitlelerin neden, nasıl ve ne zaman birlikte davrandığını anlamak için geliştirilen Kitle Psikolojisi ise yaklaşımının önde gelen temsilcisi Fransız kuramcı Gustave Le Bon’dur ve 1895’de Kitle Psikolojisi adlı bir kitap yayınlamıştır. Kitle psikolojisi yaklaşımı da zamanının sosyal ve politik iklimini yansıtır; Avrupa'daki sosyal ayaklanmaların gözlemine dayanılarak geliştirilmiştir. Kitle psikolojisinin temel fikri “grup zihni”dir. Kitle ve grupların yaşayan bir organizmaya benzetildiği bu yaklaşıma göre, kitle ve grupların kendine özgü düşünsel özellikleri, yani “zihni” vardır. Genel olarak ifade edilecek olursa, kitleye giren bireyler, yalnızken olduklarından farklı bir biçimde düşünürler, hissederler ve davranırlar. Kitleler, bireyden farklı olarak, ilkel ve daha düşük entelektüel ve ahlaki düzlemde davranış gösterirler. 

Yorumlar
  • 0 Yorum