Sosyal Psikoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1407083

I. Asch insanların kendileri için doğru ve uygun davranışı bildiklerinde ve bu konuda kendilerinden emin olduklarında, başkalarının davranışlarının etkisiz olacağını öngörüsünü test etmek için bir deneysel durum yaratmıştır. 

II. Bu deneylerde Asch’in amacı yanlış cevap veren çoğunluğun gerçek denekler üzerinde etkisinin olup olmadığını görmektir.

III. Doğru cevap çok ortada ve açık olduğu için Asch gerçek deneklerin çoğunluktan etkilenmeyecekleri beklentisindeydi. 

IV. Deney sonuçları Asch’ın beklentisini doğrulamıştır. 

Asch’ın Çizgiler Deneyi' ne ilişkin yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?


I, II ve III

I, II ve IV

I, III ve IV

II ve IV

III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Asch, insanların kendileri için doğru ve uygun davranışı bildiklerinde ve bu konuda kendilerinden emin olduklarında, başkalarının davranışlarının etkisiz olacağını öngörmüştür. Bu öngörüyü test etmek için bir deneysel durum yaratmıştır. Bu deneylerde Asch’in amacı yanlış cevap veren çoğunluğun gerçek denekler üzerinde etkisinin olup olmadığını görmektir. Doğru cevap çok ortada ve açık olduğu için Asch gerçek deneklerin çoğunluktan etkilenmeyecekleri beklentisindeydi. Deney sonuçları Asch’ın beklentisini karşılamadı. Deneye katılan naif denekler arasında büyük bireysel farklılıklar görülmüştür. Deneklerin %25’i tüm denemelerde gruba uyma göstermemiş, %5’i tüm denemelerde gruba, yani çoğunluğa uyma göstermiş, %50’si ise 6 ve daha fazla denemeden sonra grubun (çoğunluğun) yanlış cevabına uyma göstermiştir. Bu standart deney koşulunda elde edilen ortalama uyma oranı %33’tür.

Yorumlar
  • 0 Yorum