Sosyal Psikoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1399428

Aşağıdakilerden hangisi evrimsel yaklaşıma göre hayvanlarla ilgili doğru bir bilgidir?


Yunuslar arkadaşları yaralandığında onu terkederler

Hayvanlar kendilerine benzemeyen türlere daha çok yardım ederler

Yaşama şansı yüksek olan yavrularına daha özgeci davranırlar

Babalar yavrularına daha çok yardımcı olurlar

Anneler daha çok yavrunun sahibi olma gizilgücüne sahiptir


Yanıt Açıklaması:

Hayvanlar arasında var olan özgeci davranışlar bilim insanlarının da dikkatini çekmiştir. Sözgelimi tavşanlar yırtıcı hayvan tehlikesi algıladıklarında, arka ayaklarını kullanarak çıkardıkları seslerle diğerlerini uyarmaya çalışmaktadırlar. Yine yunus balıklarının; bir arkadaşları yaralandığında, su altında havasızlıktan ölmemesi için onu su yüzeyine çıkardıkları gözlenmiştir. Bu ve benzeri birçok örnek, özgecilikle kalıtım arasında ilişki olabileceğini düşündürmüştür. 

Evrimsel yaklaşımdan yola çıkarak şu kestirimlerde bulunulabilir.

  • Hayvanlar genetik olarak öncelikle kendilerine en yakın olanlara yardım etmelidirler. Sözgelimi kendi aile üyelerine yardımcı olma eğilimi, akrabalar ya da yabancılardan daha yüksek olmalıdır.

  • Ebeveynler sağlıklı yavrularına, yaşama şansı düşük olanlardan daha özgeci davranmalıdırlar.

  • Anneler yavrularına, genellikle babalardan daha çok yardımcı olmalıdırlar. C¸ünkü dişilerle kıyaslandığında, erkekler daha çok yavrunun babası olabilme gizilgücüne sahiptirler. Erkeğin pek çok dişiyi dölleyebilme gücüne karşılık; dişilerin yaşamları boyunca genlerini aktaracağı yavru sayısı doğurduklarıyla sınırlıdır. O nedenle dişi doğurduğu yavrusunun hayatta kalması için onlara yardım etmek durumundadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum