Sosyal Psikoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1375783

I- Konformitenin gerçekleşmesi hiyerarşik bir ilişkiyi zorunlu kılmaz. İtaat ise hiyerarşik bir ilişkiyi, yani asimetrik bir güç ilişkisini zorunlu kılar.
II- Konformitede hem sosyal etkinin kaynağı hem de sosyal etkiye maruz kalan aynı davranışı sergilerken, itaatte bu yönden de bir asimetri vardır.
III- Konformitede güç kullanımı daha gizli ve dolaylıdır, oysa itaat söz konusu olduğunda güç kullanımı açık ve direkt bir biçimde gerçekleşir.

Konformite ve İtaat ile ilgili yukarıda verilen farklardan hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

I-III

I-II-III


Yanıt Açıklaması:

İtaat konformiteden farklı bir sosyal etki türüdür. Konformitenin gerçekleşmesi hiyerarşik bir ilişkiyi zorunlu kılmaz. Aynı yaş ve statü grubundan insanlar arasında konformite görülebilir. Oysa itaat tanımı gereği hiyerarşik bir ilişkiyi, yani asimetrik bir güç ilişkisini zorunlu kılar: Bir emreden vardır, bir de emri yerine getiren. Konformitede hem sosyal etkinin kaynağı hem de sosyal etkiye maruz kalan aynı davranışı sergilerken, itaatte bu yönden de bir asimetri vardır: Emri yerine getiren bir davranış sergiler ama emri veren o davranışı yapmaz. Bunlarla bağlantılı olarak konformitede güç kullanımı daha gizli ve dolaylıdır, oysa itaat söz konusu olduğunda güç kullanımı açık ve direkt bir biçimde gerçekleşir.

Yorumlar
  • 0 Yorum