Sosyal Psikoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1374035
Bireyler, ilişkileri tatmin edici olmadığında ve çatışmalar yaşandığında çeşitli tepkiler verirler. Aşağıdaki örneklerden hangisi "pasif ve yıkıcı" bir tepki örneğidir?
İş yerinde mobbinge uğradığını hisseden Ali Bey, baskılara daha fazla dayanamamış, istifa etmiştir. |
Uzun zamandır şiddetli geçimsizlik yaşayan Arslan çifti ayrılmaya karar vermiş; resmi olarak boşanmışlardır. |
Kavga eden ve küsen Aksoy çifti, sorunu konuşmak yerine birbirlerini yok sayma tepkileri vermektedirler. |
Merve Hanım, nişanlısı Kenan Bey'in bütün olumsuz davranışlarına rağmen ilişkiye biraz daha zaman vermeyi tercih etmiştir. |
Yıldırım çifti zaman zaman fikir ayrılıklarına düşmekte, her iki taraf da karşı tarafın rahatsızlık duyduğu konuları düzeltme ve değiştirme eğilimi göstermektedir. |
İfade etme: İfade etme, aktif ve yapıcı bir tepkidir. Çatışmaya neden olan problemleri tartışmayı, uzlaşma önermeyi, ilişki için uğraşmayı, kendisini ya da karşı tarafı ya da her iki tarafı birden değiştirmeyi denemeyi içerir.
Bağlılık gösterme: Pasif ve yapıcı bir tepkidir. Kişi pasif konumdadır ama iyimser bir şekilde işlerin ilerleyeceğine dair destekleyici bir tepkisi vardır. “Biraz zaman vereceğim” ya da “Affedip unutmayı deneyeceğim” gibi kararlar içerir.
Yok sayma: Pasif ve yıkıcı bir tepkidir. Sorunla ilgilenmeyi reddeder, çaba harcamadığı için de durumun kötüleşmesine izin verir. Yok sayma tepkisi, ilişkideki tarafları görmezden gelmeyi, onlarla daha az vakit geçirmeyi, onları eleştirmeyi, fiziksel ve/veya duygusal olarak onları istismar etmeyi ve sadakatsiz olmayı içerir.
Terk etme: Aktif ve yıkıcı bir tepki olan terk etme, ilişkiden tamamen çıkmayı içerir. Terk etme tepkisi, evli bir çiftin resmi olarak boşanması, ev arkadaşlığı ilişkisinde evden ayrılma ya da çatışma yaşadığı işten istifa etme gibi ilişki bitirmeleri içerebilir.
Yorumlar
- 0 Yorum