Sosyal Psikoloji 2 Deneme Sınavı Sorusu #1058933

Biyotıbbi Model ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?


Yirminci yüzyılda başta Batı ülkelerinde olmak üzere biyotıbbi modelin değerini sorgulamaya yol açan iki büyük değişim yaşandı.

Değişimlerden ilki, insanları etkileyen ve ölüme yol açan hastalık ve rahatsızlıklarda çok büyük değişim gerçekleşmesidir.

Büyük değişimin ikincisi sağlığın tanımına ilişkindir.

1900’lerin başında insanlar kronik hastalıklardan ölürlerken yüzyıl boyunca yaşam süresi dramatik bir biçimde arttı ve insanlar kronik değil akut hastalıklar nedeniyle ölmeye başladılar.

Kronik hastalıklar yavaş gelişen ve tedavi edilmekten çok kontrol altına alınabilen hastalıklardır.


Yanıt Açıklaması:

Yirminci yüzyılda başta Batı ülkelerinde olmak üzere biyotıbbi modelin değerini sorgulamaya yol açan iki büyük değişim yaşandı. İlki, insanları etkileyen ve ölüme yol açan hastalık ve rahatsızlıklarda çok büyük değişim gerçekleşmesidir. 1900’lerin başında insanlar akut hastalıklardan (pnömoni, türberküloz, grip gibi) hasta olup ölürlerken yüzyıl boyunca yaşam süresi dramatik bir biçimde arttı ve insanlar akut değil kronik hastalıklardan (kalp hastalıkları, kanser, diyabet gibi) rahatsız olmaya ve bu nedenlerle ölmeye başladılar. Kronik hastalıklar yavaş gelişen ve tedavi edilmekten çok kontrol altına alınabilen hastalıklardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum