Sosyoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1358411

Bireyin kendi deneyimini ancak yaşadığı tarihsel dönemdeki toplumsal bağlam içerisinde anlaşılabilmesi fikrini temel alan kavram aşağıdakilerden hangisidir?


Sosyolojik düşünce

Toplumsal yapı

Sosyolojik imgelem

Antropolojik kavrayış

Antropolojik bakış açısı


Yanıt Açıklaması:

Mills’e göre sosyolojik imgelem, bireyin kendi deneyimini ancak yaşadığı tarihsel dönemdeki toplumsal bağlam içerisinde anlaşılabilmesi fikrini temel alır. Birey, belirli bir tarihsel dönemde içinde yaşadığı toplumun bir ürünü olarak ortaya çıkmakta, buna karşılık birey de toplumun tarihine katkıda bulunmaktadır. Sosyolojik imgelem, toplumların tarihi ve bireylerin özgeçmişleri arasındaki ilişkiyi daha iyi görebilmemizi ve anlamamızı sağlar.

Toplumsal yapı, yaşamımızdaki toplumsal bağlamların olay ya da eylemlerin rastlantısal bir şekilde bir araya gelmesiyle oluşmadığını, bunların belirli yollardan yapılaşmış ya da kalıplaşmış oldukları olgusunu ifade eder.

Antropolojik kavrayış, günümüz dünyasında insanların birbirini izleyen farklı varoluş biçimlerinin anlaşılması bakımından önem taşımaktadır. Ayrıca sosyolojik imgelem, sosyolojinin var olan toplum biçimlerine eleştirel bakışına katkıda bulunur. Doğru cevap C'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum