Sosyoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1358417

İnsanların ortak duygu ve düşünceleri paylaştığı, birbirlerine oldukça benzer biçimde yaşadığı ve çalıştığı geleneksel toplumlarda görülen bir dayanışma biçimi olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?


Dayanışma

Organik dayanışma

Mekanik dayanışma

Kolektif bilinç

Anomi


Yanıt Açıklaması:

Dayanışma, Durkheim’a göre toplumu bir arada tutan en önemli unsur dayanışmadır. Dayanışma, bireylerin, kendilerini ait hissettikleri toplumsal gruplar tarafından kabul edilmesi ve ortak değer ve geleneklerin paylaşılmasıyla sağlanmaktadır.

Organik dayanışma, modern toplumların gelişmesiyle işlerin uzmanlaşma ve farklılaşmasından kaynaklanan bir dayanışma biçimidir. İşbölümünün artması, insanları birbirlerine bağımlı hale getirmiştir.

Kolektif bilinç, toplum üyelerinin paylaştıkları ortak değer ve inançlarla oluşmaktadır.

Anomi, toplumda kolektif bilincin, ortak değer ve inançların zayıflamakta olduğu ve bireylerin genel olarak kabul edilen davranış normlarından bağımsız biçimde davrandıkları durumu ifade eder.

Mekanik dayanışma ise insanların ortak duygu ve düşünceleri paylaştığı, birbirlerine oldukça benzer biçimde yaşadığı ve çalıştığı geleneksel toplumlarda görülen bir dayanışma biçimidir. Mekanik dayanışma, düşünce birliği içerisinde olmaya ve inançların benzerliğine dayanır. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum