Sosyoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1289074

Amerikan eğitim sisteminden yola çıkarak Bowles ve Gintis gizli müfredatın gelecekteki işgücünü şekillendirme yollarını açıkladığı yöntemlerden biri değildir?


Eğitim sistemi hayal gücü olmayan, kolaylıkla yönetilebilen, sorgulamayan işgücü yetiştirmektedir.

İşyerinde de sorun çıkarmayan, otoriteye ve yöneticilere boyun eğen işçiler haline gelmektedir.

Hem okulda hem de işyerinde çalışmaktan elde edilen tatmin çok düşük düzeyde olduğundan okuldaki dış ödül daha iyi ücretli işlerde istihdam edilebilecek niteliklere sahip olmak, işyerindeki ödül ise ücret artışıdır.

Bölünmüş işgücü aynı zamanda kontrol edilmesi ve yönlendirilmesi en kolay olan işgücüdür.

Okulda öğrencilerin öğrenecekleri konularve nasıl öğrenmeleri gerektiği konusunda çok az kontrolleri bulunmaktadır. Konular, öğretmenler tarafından yalnızca anlatılır


Yanıt Açıklaması:

Amerikan eğitim sisteminden yola çıkarak Bowles ve Gintis gizli müfredatın gelecekteki işgücünü şekillendirme yollarını şu şekilde açıklamaktadır:

1. İtaatka^r, eleştirmeyen ve pasif işgücünün yaratılmasında notlandırma sisteminin büyük önemi vardır. Yaratıcı, saldırgan ve bağımsız olan öğrenciler daha düşük not alırken, bağımlı, sakin ve öne çıkmayan öğrenciler yüksek not almaktadır. Böylece eğitim sistemi hayal gücü olmayan, kolaylıkla yönetilebilen, sorgulamayan işgücü yetiştirmektedir.

  1. Gizli müfredat, işyerindeki hiyerarşik yapının kabulünü kolaylaştırır. Okulda hiyerarşinin otorite ve kontrol ilkeleri öğretmenlerin emir vermesi, öğrencilerin itaat etmesi, öğrencilerin çalışacakları konular ve nasıl öğrenecekleri ile ilgili olarak çok az kontrol sahibi olmaları öğrencileri işyeri ilişkilerine hazırlamaktadır. İşyerinde de sorun çıkarmayan, otoriteye ve yöneticilere boyun eğen işçiler haline gelmektedir.

  2. Okul öğrencileri, işyeri de işçileri dış ödüllerle motive eder. Hem okulda hem de işyerinde çalışmaktan elde edilen tatmin çok düşük düzeyde olduğundan okuldaki dış ödül daha iyi ücretli işlerde istihdam edilebilecek niteliklere sahip olmak, işyerindeki ödül ise ücret artışıdır.

  3. O¨ğrenciler okulda gün boyu aralarında çok az bağlantı olan matematikten tarihe, yabancı dilden fen bilimleri dersleri arasında gidip gelirler. Bu parçalılık işyerinde üretimdeki parçalılıkla benzerlik gösterir. İşyerinde de üretim sürecinde fazlı işler, farklı meka^nlarda uzmanlaşmış kişiler tarafından yapılır. Bölünmüş işgücü aynı zamanda kontrol edilmesi ve yönlendirilmesi en kolay olan işgücüdür.

Yorumlar
  • 0 Yorum