Sosyoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1289345

Aşağıdakilerden hangisi öğretmenlerin öğrencilerinin davranışlarını anlamak için kullandıkları bir yöntem olarak tanımlanır?


Benlik 

Toplumsal Roller

Tipleştirme

Gizli Müfredat

Okulsuzlaştırılmış toplum


Yanıt Açıklaması:

Illich ‘okulsuzlaştırılmış toplum’ çalışmasıyla, okulda verilen eğitimin birey açısından olumsuz yönlerini inceler ve okulda verilen eğitimin nasıl olması gerektiği konusu üzerinde durur.

Gizli müfredat, ders içerikleri ve sınavlar dışında kalan, okulda uygulanan ritüel ve kurallarla kapitalist ideolojinin ihtiyacı olan işgücü biçiminin yaratılmasıdır.

Etkileşimci yaklaşımın eğitim çalışmalarındaki temel kavramlarından ilki benlik kavramıdır. Benlik, diğer kişilerle etkileşim sonucu üretilir. Bir öğrencinin benlik kavramı diğer öğrencilerle ve öğretmenleriyle olan etkileşimiyle şekillenir. Örneğin, sesinin güzel olduğuna inanan öğrenciler, çevresindekiler uzaklaşsa da kendilerini buldukları her fırsatta şarkı söylemek zorunda hissedeceklerdir. Akademik yeterlilik söz konusu olduğunda da aynı durum geçerli olacaktır.

Etkileşimcilerin kullandığı ikinci önemli kavram toplumsal rollerdir. Okulda öğrencilerin ve öğ- retmenlerin toplumsal rolleri açık ve net olmakla birlikte, etkileşimcilere göre bu roller sabit ve değişmez değildir. Öğretmenler ideal bir öğretmenin ya da öğrenci rolünün nasıl olması gerektiği konu- sunda fikir ayrılığı yaşayabilirler.

Etkileşimciler tarafından kullanılan diğer bir kavram tipleştirmedir. Öğretmenlerin öğrencile- rinin davranışlarını anlamak için kullandıkları bir yoldur. Hargreaves, Hester ve Mellor’un ça- lışmasında öğretmenlerin okulun ilk yılında öğ- rencilerini tanımak için geliştirdikleri tipleştirme stratejisini incelemiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum