Sosyoloji 2 Deneme Sınavı Sorusu #1041074

“Milletler ve milliyetçilikleri daha önceki, apayrı bir çağdan kalma modası geçmiş şeyler, ya da küresel modernleşme ve geç kapitalizmin kaçınılmaz ürünleri, ya da insanlık tarihi ve toplumun daimî ve doğal özellikleri olarak görmek yerine onların altındaki etnik ve toprağa özgü bağlamlara ulaşmaya çalışmalıdır." diyen yaklaşımın adı nedir?


İnşacı yaklaşım

İlkçi yaklaşım

Araçsalcı yaklaşım

Etno-sembolcü yaklaşım

Marksist yaklaşım


Yanıt Açıklaması:

Anyhony D. Smith’in çalışmalarının bir ürünü olarak ortaya çıkan etno-sembolcü yaklaşım ilkçi ve inşacı teorilerin bir sentezi olarak kabul edilebilir. Smith, her iki yaklaşımın uçta ve analiz yeteneğinin sınırlı olduğu düşüncesindedir. Özellikle küreselleşme bağlamında yürüttüğü analizine hem etnikliklerin ilksel (özsel) boyutunu hem de inşacı analizlerin katkılarını dâhil etme çabası içindedir. Bunu yaparken temel iddiası şudur: “Milletler ve milliyetçilikleri daha önceki, apayrı bir çağdan kalma modası geçmiş şeyler, ya da küresel modernleşme ve geç kapitalizmin kaçınılmaz ürünleri, ya da insanlık tarihi ve toplumun daimî ve
doğal özellikleri olarak görmek yerine onların altındaki etnik ve toprağa özgü bağlamlara ulaşmaya çalışmalıdır." Cevap D şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum