Sosyolojide Araştırma Yöntem ve Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #43395

Newton evrensel yer çekimi yasasını keşfederek Bilimsel Devrim'i başlatmış ve evrenin hareket yasalarının her yerde değişmeden aynı biçimde matematiksel olarak ifade edilebildiğini göstermiştir. Bu sonucun Aydınlanma düşüncesine etkileri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Dini otoriteye bağlı olarak geliştirilmiş bilgi biçimleri reddedilmiş, onun yerine gözlem, deney ve akıl yoluyla edinilen bilginin yeni biçimleri kabul edilmiştir.
Bilginin koruyucuları ve aktarıcıları olarak kabul edilen ruhban sınıfının (rahiplerin) sahip olduğu bu geleneksel role karşı çıkılmıştır.
Bilim, geleceğin toplumsal değerlerinin temeli olarak görülmüştür.
Ön yargılar, batıl inanç ve doğaüstü inancı, cehaletin ortadan kaldırılmasının ve insanların durumunun iyileşmesinin tek yoludur.
Newton'un çalışmaları, Aydınlanma düşünürlerinin, bilimsel yöntemin yaşamın her alanına uygulanabileceğine inanmalarını sağlamıştır.

Yanıt Açıklaması: Aydınlanma düşüncesi, insanlığın yaşadığı bütün sefaletin kaynağını cehaletin özellikle de batıl inançların oluşturduğunu ifade eden öğretileri içermektedir. Cehaletin ve batıl inancın ana kaynaklan olarak gösterilen din, otoriter yönetim, görenekler, çiftçi ve köylülerin basit bakış açıları, gelenekler ve efsaneler, aynı zamanda geleneksel toplumların başlıca dayanaklarını meydana getirmektedir
Yorumlar
  • 0 Yorum