Sosyolojide Araştırma Yöntem ve Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #43308

"Bir laboratuvarda araştırmacı iki hidrojen atomunu bir oksijen atomu ile birleştirdiğinde su molekülünü elde etmektedir. Ancak sosyolojik araştırmalarda her zaman oluşan olaylar aynı sonuçları vermemekte ve sosyolojik araştırmanın elemanı olan insan farklı olaylar karşısında farklı davranışlar gösterebilmektedir." diyen bir kişi sosyal bilimler ile doğa bilimlerinin araştırmalarındaki hangi farklılığa dikkat çekmek istemiştir?


Toplumsal dünya ile ilgilenen sosyal bilimlerin araştırma nesnesi insan veinsan grupları iken, doğa bilimleri, doğa olgularını ve süreçlerini araştırmaktadırlar
Sosyal bilimlerin araştırma nesneleri bilinçlilik özelliğine sahiptirler. Bu nedenle, kendileri, durumları ve ilişkileri üzerinde düşünebilirler. Doğa bilimlerinde bu özellik görülmemektedir.
Sosyal bilimlerde, ahlaki ve siyasal değerler, araştırma konusunun seçimini etkilemektedir. Toplumsal açıklama değer-ilişkisi içerir ve kişisel özelliklerle bağlantılıdır.
Toplumsal hayatta bilinç ve anlam önemli bir rol oynamaktadır. Sosyal bilimciler toplumsal hayatı sistematik olarak araştırmaya başladıklarında, her zaman hakkında belirli bir anlayışa sahip oldukları bir araştırma nesnesi ile karşılaşırlar.
Labortuvarları sosyal araştırmalarda kurmak çok zordur

Yorumlar
  • 0 Yorum