Sosyolojide Araştırma Yöntem ve Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #1078828

Bir araştırmada cevaplayıcıların yanıt vermeyerek atladığı ya da soruya ilgisiz yanıt verdiği durumda veri kodlama sırasında nasıl bir yöntem izlenir?


Sorunun yanıtı yanıt kategorilerinde kullanılmayan bir sayı ile temsil edilerek bilgisayara tanıtılır.

Cevaplayanın genel yanıtlarına bakarak atlanan soruya ne cevap verebileceği tahmin edilerek bilgisayara tanıtılır.

Cevaplayanın eksik ya da ilgisiz yanıtının olması durumu bir sıkıntı yaratmayacağından kayıp değer boş bırakılarak bilgisayara tanıtılır.

Cevaplayanın yanıtlarında eksik ya da ilgisiz yanıt olsa da hesaplama tüm cevaplayanların toplam sayısı üzerinden hesaplanır.

Missing value araştırmanın güvenilir ve geçerliliğini etkileyeceğinden araştırma için yeni baştan veri toplanır.


Yanıt Açıklaması:

Cevaplayıcıların baz› sorulara yanıt vermedikleri ya da soruyla ilgisiz yanıt verdikleri durumlarda, veri kodlama sırasında sorunun yanıtı kayıp değer (missing value) olarak, yanıt kategorilerinde kullanılmayan bir saı ile (genellikle 99 sayısı verilir) temsil edilerek bilgisayara tanıtılır. Verilerin yorumlanması sırasında kayıp değer dışında kalan yanıtlar üzerinden yüzde okuması yapılır. Örneğin, bir soruya 300 kişlilik bir yanıtlayıcı grubundan 5 kişi yanıt vermemişse, bu durumda yüzde okuması 295 kişinin verdiği geçerli yanıt sayısı üzerinden yapılır. Bu tür yüzdelere geçerli yüzde (valid percent) denir.

Yorumlar
  • 0 Yorum