Sosyolojide Araştırma Yöntem ve Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #793695

Sistematik Çözümleme nedir?


Olgular hakkında düşünme, onları fark etme ve veri toplama aşamalarından oluşan bir süreç olarak düşünülebilir. Bu süreç döngüsel, tekrarlı, ilerlemeci ve bütünseldir.
Araştırmacılar ağırlıklı olarak katılımcıların kendi ifadelerinden doğrudan alıntılar yapar, bu ifadeleri mümkün olduğunca değiştirmeden, aynen kullanarak okuyuculara sunar.
Verilerin incelenmesi, sınıfandırılması, aralarındaki benzerlik ve farklılıkların ortaya konması ve böylece verileri okuyuculara anlamlı kılacak belirli temaların ve desenlerin ortaya konması sürecidir.
Eylemlerin daha geniş toplumsal ve tarihsel önemini kavramamızı ve eylemi bir yerlere oturtmamızı sağlayan araçlardır. Anlamın doğru bir şekilde anlaşılabilmesi ve ortaya konabilmesi için öncelikle bağlamın anlaşılması gerekir.
Bir araştırma hipotezinde iki değişken arasında önerilebilecek olan iki tür ilişki vardır: nedensel ilişki ve karşılıklı değişen ilişki.

Yanıt Açıklaması: Sistematik çözümleme, verilerin incelenmesi, sınıfandırılması, aralarındaki benzerlik ve farklılıkların ortaya konması ve böylece verileri okuyuculara anlamlı kılacak belirli temaların ve desenlerin ortaya konması sürecidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum