Sosyolojide Araştırma Yöntem ve Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #1081307

Araştırma problemi, gözlemlenecek davranışların kontrol altında tutulmasını mı yoksa davranışların doğal ortamı içinde gözlemlenmesini mi gerektirmektedir?

Araştırmanın amacına en etkili şekilde, insanların davranışlarını ya da söylediklerini doğrudan ölçüp gözlemleyerek mi, yoksa insanların kendilerini ve deneyimlerini nasıl algıladıklarını anlamaya ve yorumlamaya çalışarak mı ulaşılabilir?

Araştırma probleminde sorulan sorunun cevaplanabilmesi için geniş çaplı bir örneklem hakkında genel bilgi sağlayan bir araştırma mı, yoksa daha küçük bir örneklem hakkında detaylı ve derinlemesine bilgi sağlayan bir araştırma mı daha kullanışlı olacaktır?

Yukarıda verilen sorular araştırma yönteminin belirlenmesinde hangi amaç için sorulmaktadır?


Araştırmacının araştırmadaki rolünü belirlemek için

Ampirik ya da teorik bilgi düzeyinin belirlenmesi için

Ekonomik ve teknik olanakları belirlemek için

Ne tür veriye ihtiyaç olduğunu tespit etmek için

İkincil verilere ulaşılıp ulaşılamayacağını belirlemek için


Yanıt Açıklaması:

Araştırmanın yönteminin ve kullanılacak veri toplama tekniklerinin seçilmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar özetle şöyledir: Araştırmanın amacı betimlemek, keşfetmek ya da açıklamak mı?; Araştırma konusuyla ilgili daha önce yapılmış çalışmaların verilerine ulaşmak mümkün mü? Yoksa bu ilk / birincil veri toplama mı? ; Araştırma konusuna ilişkin ampirik ya da teorik bilgi düzeyi nedir? ; Araştırma için ne tür veri toplamak gerekmektedir? ; Araştırmacının rolü nedir?; Araştırma için kullanılacak ekonomik, teknik ve insan kaynakları nelerdir?

Soru kökünde verilen sorular araştırma için ne tür veri toplanması gerektiğini saptamak için sorulmaktadır. Bu sorulara verilecek cevaplar araştırma yöntemini belirlemeye yardımcı olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum