Sosyolojide Araştırma Yöntem ve Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #772812

Nicel veri çözümleme ve yorumlama süreçleri bakımından aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?


Niceliksel yöntemle veri toplamanın amacı, araştırma probleminin yanıtını sayısal verilerle ifade etmektir.

Sayıların desteklemediği yanıt veya sonuçlar araştırmancının uygun görmesi halinde raporunda yer alabilir.

Nicel araştırmalarda alandan toplanan veriler ister nitelik anlatan kelimelerden ister miktar gösteren sayılardan oluşsun rapor içinde sunulmadan önce bir dizi işlemden geçer.

Kelimelerin sayılara dönüştürülmesinde en önemli nokta, kelimelerin miktar mı yoksa nitelik mi ifade ettiğidir.

Bir araştırmada yer alan sorulardan her biri, tek bir değişkenle ilgili veri toplamak için oluşturulur.


Yanıt Açıklaması:

Niceliksel yöntemle veri toplamanın amacı, araştırma probleminin yanıtını sayısal verilerle ifade etmektir. Diğer bir deyişle, araştırma problemiyle ilgili olarak verilen yanıtlar sayılarla desteklenir. Bu nedenle sayıların desteklemediği hiçbir yanıt ya da sonuç araştırma raporunda yer almaz.

Nicel araştırmalarda alandan toplanan veriler ister nitelik anlatan kelimelerden ister miktar gösteren sayılardan oluşsun rapor içinde sunulmadan önce bir dizi işlemden geçer. Bu işlemin temeli, kelimelerin önce sayılara dönüştürülmesi, daha sonra bu sayılarla bir dizi matematiksel işlem yaparak elde edilen sonuçların tekrar kelimelere “tercüme” edilmesidir. Kelimelerin sayılara dönüştürülmesinde (tercüme edilmesinde) en önemli nokta, kelimelerin miktar mı yoksa nitelik mi ifade ettiğidir. Miktar ya da nitelik belirtme özelliği sorulan soruların yanıt türlerini oluşturur. Sorularınız için tercih ettiğiniz yanıt türleri, yapacağınız istatistiksel işlemi ve bunların yorumlarını belirler.

Yorumlar
  • 0 Yorum