Sosyolojide Araştırma Yöntem ve Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #1221864

Aşağıdakilerden hangisi nitel araştırmayı tanımlar?


Araştırmacının toplumsal olguları dışarıdan, tarafsız ve nesnel bir şekilde incelediği araştırma konusunun dışında kalmaya çaba gösterdiği araştırmalardır.

Veriler sayısal olarak işlendiği istatistiksel yollarla analiz edildiği ve istatistiksel terimlerle ifade edildiği araştırmalardır.

Toplumsal olguları toplumsal, tarihsel ve kültürel bağlamdan bağımsız, nispeten evrensel olgular olarak gören bir anlayışa dayandığı için araştırmalarda elde edilen bulguların aynı konuda yapılacak başka araştırmalarda da elde edilmesini bekleyen araştırma yöntemidir. 

Toplumsal olgu ve olayların içinde meydana geldikleri toplumsal ve kültürel bağlam içerisinde bütüncül bir şekilde incelendiği, verilerin standartlaştırılmamış veri toplama araçlarıyla, sayısallaştırılmadan toplandığı araştırmalardır. 

Değişkenler arasındaki nedensel ilişkileri etkileyebilecek çevresel koşulları kontrol altında tutan ve toplumsal olgular mümkün olduğunca kontrollü bir ortamda inceleyen bir araştırma yöntemidir. 


Yanıt Açıklaması:

Nitel araştırmalar toplumsal olgu ve olayların içinde meydana geldikleri toplumsal ve kültürel bağlam içerisinde bütüncül bir şekilde incelendiği, verilerin standartlaştırılmamış veri toplama araçlarıyla, sayısallaştırılmadan toplandığı araştırmalardır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum