Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler Deneme Sınavı Sorusu #1030098

Aşağıdakilerden hangisi Sennett’e göre esnek çalışma koşullarında esnek şirketlerin iş ilanlarında  aranan niteliklerin en başında özellikle vurguladıkları niteliklerden biri değildir?


Seyahat Engeli Olmaması

Ekip Çalışmasına Yatkın Olunması

İstikrarlı Piyasa

İnsan ilişkileri becerileri

Uyumlu Çalışma


Yanıt Açıklaması:

Sennett’e göre  esnek çalışma koşullarında, “kısa vadeli” ve “görev odaklı emek” işçilerin bir arada çalışma koşullarını değiştirmektedir. Sürekli olarak değişen koşullar karşısında çalışanlardan beklentiler de değişmektedir. Yeni belirsizlikler karşısında çalışanların proaktif olması yani ilerisini düşünerek hareket etmesi beklenir. Bilinmeyen karşısında biliyormuş gibi görünmeyi de gerektiren bu yeni durum karşısında, esnek şirketler haliyle “insan ilişkileri becerileri”
ve “kişilerarası eğitim”  gibi özellikleri sürekli vurgulamaya başlamışlardır. Artık iş ilanlarında aranan niteliklerin en başında “insan ilişkilerinde beceri sahibi”, “uyumlu” ve “kişilerarası eğitim”e açık olunması, seyahat engeli olmaması ile “ekip çalışmasına yatkın olunması” gelmektedir. 

Büyük şirketlerde, yönetici iktidarından hissedar iktidarına geçiş yaşanmıştır. Artık klasik şirket yapıları terk edilmiş, tek ya da bir kaç işveren değil, hissedarlar şirketlerin her türlü karar alma mekanizmasını etkileyebilir, yönetebilir hale gelmiştir. Hissedarlar uzun vadeli değil kısa vadeli sonuçların, başarıların, kârların peşine düşmüştür. Artık “istikrar” sözcüğü piyasada yenilik üretememe, yeni fırsatlar bulamama ve değişimden yoksun kalma olarak değerlendirilmeye başlanmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum