Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler Deneme Sınavı Sorusu #1034564

İmaj ve sembollerle ilişkili olarak birlikte yaşayanların, bir arada ikamet edenlerin mekânı olarak ifade edilen ve Lefebvre’in geliştirdiği üç kavramsal düzey arasında yer alan kavram aşağıdakilerden hangisidir?


Temsil mekânları

Mekânın temsilleri

(Maddi) Mekânsal pratikler 

Mekânın üretimi

Ulaşılabilirlik ve mesafelendirme


Yanıt Açıklaması:

Lefebvre’in geliştirdiği üç kavramsal düzey birbirlerinden farklı ancak diyalektik olarak birbirleriyle ilişkilidir. Lefebvre bu kavramsal üçlüyü şu şekilde açıklamaktadır:
1. (Maddi) Mekânsal pratikler (spatial practices): Algılanan mekân içerisinde, gündelik gerçeklik ile kentsel gerçeklik arasında kurulan yakın bir ilişkiyi temsil etmektedir. Kentsel gerçeklik, özel hayat, çalışma ve boş zaman için oluşturulan yerleri kapsayan ağlardan oluşmaktadır.
2. Mekânın temsilleri (representations of space): Bilim insanları, plancılar, teknokratlar ya da toplum mühendisleri tarafından kavramsallaştırılmış mekân olarak tanımlanmaktadır.
3. Temsil mekânları (spaces of representation): İmaj ve sembollerle ilişkili olarak birlikte yaşayanların, bir arada ikamet edenlerin mekânı olarak ifade edilmektedir.

Doğru cevap A'dır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum