Sosyolojiye Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1320046

I. Düzeni sağlama II. Diğer devletlerle ilişki III. Sistemi yönlendirmek IV. Ulaşımı sağlamak Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri işlevselci yaklaşıma göre devlet kurumunu ortaya çıkaran temel ihtiyaçlar arasındadır?


Yalnız I

I ve II

I, II ve III

II, III ve IV

Hepsi


Yanıt Açıklaması:

İşlevselci yaklaşım temelinde toplumdaki temel ihtiyaçlar meselesi üzerinden toplumu değerlendirmektedir. Bu bakımdan devlet kurumu da toplumdaki ihtiyaçtan ortaya çıkmıştır. Bu ihtiyaçlar ise sırasıyla şunlardır:

  1. Düzeni sağlamak: Devletin herhangi verili bir toplumda en önemli fonksiyonu toplumdaki düzeni sağlamaktır. Devlet düzenin sağlanması ve korunması için gerektiğinde meşru bir otorite olarak güç kullanabilme yetisine sahiptir.
  2. Diğer devletler ilişki: Modern ve özellikle de küreselleşen dünyada bir devletin diğer devletlerle ilişkisi son derece önemlidir. Ekonomik ilişkiler beraberinde siyasal ilişkileri de zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla ekonomik anlaşmalar, askeri anlaşmalar, diplomatik ilişkiler ve hatta zorunlu hallerde savaşın kendisi bile diğer devletlerle ilişkinin bir sonucudur.
  3. Sistemi yönlendirmek: Toplum karmaşık sosyal, ekonomik ve siyasal bir sistemdir. Dolayısıyla devlet bu karmaşık sistemi yönlendirmekle yükümlüdür. Devletin işlevlerinden birisi de bu karmaşık yapıda ortaya çıkan sorunları çözmektir. Doğru cevap C'dir.
Yorumlar
  • 0 Yorum