Sosyolojiye Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1319700

Aşağıdakilerden hangisinde tanım ve açıklaması doğru olarak verilmiştir?


Toplumsal Olgu: Toplumu oluşturan temel gruplardan ve toplumsal kurumlardan meydana gelen kalıcı, sürekli ve örgütlü ilişkilerdir.

Toplumsal Yapı : Toplum tarafından kolektif biçimde geliştirilen, bireyin dışında ve kaçınılmaz olan ve bireyi sınırlandıran kural ve pratiklerden çıkarılan davranış biçimleridir.

Statü: Toplumda hangi davranışların uygun sayılacağına ilişkin düşüncelerden oluşan inanç, ideal ve standartlardır.

Değerler : Diğer insanların bireylerin toplum içindeki yerine verdikleri addır.

Norm: Belirli durumlarda insanların nasıl davranmaları gerektiği konusunda yaptırımı olan beklentilerdir.


Yanıt Açıklaması:

Toplumsal Yapı Toplumu oluşturan temel gruplardan ve toplumsal kurumlardan meydana gelen kalıcı, sürekli ve örgütlü ilişkilerdir. Toplumsal Olgu: Her toplumda, doğa bilimlerinin incelediği olgulardan farklı niteliklerle kendini gösteren olgular vardır. Toplumsal gerçeklik olarak da adlandırılan toplumsal olgu, toplum tarafından kolektif biçimde geliştirilen, bireyin dışında ve kaçınılmaz olan ve bireyi sınırlandıran kural ve pratiklerden çıkarılan davranış biçimleridir.Değerler Toplumda hangi davranışların uygun sayılacağına ilişkin düşüncelerden oluşan inanç, ideal ve standartlardır. Norm: Normlar, belirli durumlarda insanların nasıl davranmaları gerektiği konusunda yaptırımı olan beklentilerdir. Statü, diğer insanların bireylerin toplum içindeki yerine verdikleri addır.

Yorumlar
  • 0 Yorum