Sosyolojiye Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1319912

Aşağıdakilerden hangisi Durkheim’a göre toplumsal değişmenin özelliğidir?


Toplumsal değişme toplumsal evrimle gerçekleşir, toplumlar mekanik dayanışmaya dayalı toplumlardan organik dayanışmaya doğru toplumlara doğru evrilirler ve evrimin temelinde işbölümü olgusu yer alır.

Toplumsal değişme, aktörlerin içselleştirdiği değerlerin değişmesidir. Değerler ve inançlar, kültürel faktörler nedeniyle sürekli bir rasyonelleşme ve gelenekselleşme döngüsü içine girer ve sosyal sistemi bu şekilde değiştirirler.

Toplumlar, birincil ilişkiler etrafında örgütlenen kırsal tarım toplumlarından ikincil ilişkiler ve ulus devletler etrafından örgütlenen endüstriyel kent toplumlarına doğru bir evrim geçirmiştir.

Toplumu bir organizmaya benzer ve bütün insanlığın evrimini bu şekilde açıklanabilir. Biyolojik organizmalarla toplumsal organizmaların (toplumların) örgütleneme biçimleri aynıdır, sadece arasında bazı temel farklılıklar vardır.

Toplumu biyolojik organizmalara benzer, biyolojik organizmalar nasıl organlarına indirgenmiyorsa toplumun da kendisini oluşturan parçalara indirgenmeyip bir bütün olarak ele alınması gerekir.


Yanıt Açıklaması:

Durkheim’a göre toplumsal değişme toplumsal evrimle gerçekleşir, toplumlar mekanik dayanışmaya dayalı toplumlardan organik dayanışmaya doğru toplumlara doğru evrilirler ve evrimin temelinde işbölümü olgusu yer alır.

Yorumlar
  • 0 Yorum