Sosyolojiye Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1320208

I- Aile içi şiddetin nedeni bireysel değildir, şiddet toplumun ve ailenin yapısından ve işleyişinden kaynaklanır.

II- Özel alanda ortaya çıkan şiddet, kamusal alandaki ataerkil politik ve ekonomik kurumların egemenliğinden bağımsız düşünülemez.

III- Şiddete maruz kalan veya kalabileceklerini düşünen kadınlar toplumsal kontrole daha çok boyun eğerek kendi üzerlerindeki kontrolü artırırlar.

IV- Kadına yönelik şiddet,  ancak    kadınlar ekonomik ve siyasal açıdan güçlendiklerinde ve kamusal alandaki pozisyonlarını iyileştirecek araçlara sahip olduklarında azalacak veya sona erecektir.

Yukarıdaki maddelerden hangileri aile içi şiddetle ilgili çalışmaların üzerinde uzlaştığı maddelerdendir?


II, III

II, III, IV

I, III, IV

I, II, III

I, II, III, IV


Yanıt Açıklaması:

Aile içi şiddetle ilgili         çalışmaların        üzerinde             uzlaştığı ortak noktalar şunlardır (Ecevit, 1990:29):

  • Aile içi şiddetin nedeni bireysel değildir, şiddet toplumun ve ailenin yapısından ve işleyişinden kaynaklanır.
  • Özel alanda ortaya çıkan şiddet, kamusal alandaki ataerkil politik ve ekonomik kurumların egemenliğinden bağımsız düşünülemez.
  • Şiddete maruz kalan veya kalabileceklerini düşünen kadınlar toplumsal kontrole daha çok boyun eğerek kendi üzerlerindeki kontrolü artırırlar.
  • Kadına yönelik şiddet,  ancak    kadınlar ekonomik ve siyasal açıdan güçlendiklerinde ve kamusal alandaki pozisyonlarını iyileştirecek araçlara sahip olduklarında azalacak veya sona erecektir.
Yorumlar
  • 0 Yorum