Sosyolojiye Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1320150

Aşağıdakilerden hangisi işlevselci görüşe yönelik eleştiriler için verilecek bir örnek olamaz?


Güney Hindistan’daki Kerala’da yaşayan Nayar toplumunun anaerkil bir toplum olması.

Aile yaşamının bağlarının boğucu olduğunu ve bireyin özgürlüğünü ve bireyselleşmeyi engellediğini vurgulayan çalışmalar.

Batı toplumlarının çoğunda aile küçük, basit çekirdek ailedir, ancak endüstri toplumunda düşük ücretler, yüksek işsizlik oranları, yüksek ölüm oranları ve çok kalabalık barınma koşulları, işçi sınıfı için geniş aile olarak yaşamayı daha avantajlı hale getirmiştir.

Ailede kadınlar sosyo-duygusal faaliyetlerde uzmanlaşmalı ve dışavurumcu rolleri oynamalı, erkekler ise görevleri tamamlama ve aileyi diğer kurumlarda ilişkilendirmede uzmanlaşmalı ve araçsal rolleri oynamalıdır.

1848 yılında New York’ta kurulmuş olan Oneida komünü hem sosyalist hem de dindar bir Hıristiyan komünüdür. Komünde her erkek her kadınla evli sayılmış ve bütün yetişkinler bütün çocukların ebeveyni kabul edilmiştir.


Yanıt Açıklaması:

A şıkkındaki ifade, sadece biyolojik cinsel üretimin evrensel olduğunu, ebeveynlikle ilgili biyolojik ve sosyal rol farklılıklarının ve çocuk yetiştirme uygulamalarının hem kültüre hem de zaman göre değiştiğini göstermektedir. B şıkkında bahsi geçen çalışmalar, işlevselci görüşün vurguladığı, ailenin olumlu sosyal işlevleriyle örtüşmeyen olumsuz sonuçlardır. C şıkkındaki ifade işlevselci yaklaşımın endüstrileşme ve çekirdek aile arasında kurduğu bağlantıyı yanlışlamaktadır. E şıkkında verilen ifade, işlevselci görüşün aileye ilişkin “temel ve evrensel” vurgundan uzaktır. D şıkkındaki ifade ise işlevselci yaklaşımın ailenin sosyal işlevi düşüncesiyle örtüşmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum