Spor Finansmanı Deneme Sınavı Sorusu #531034

Aşağıdakilerden hangisi finansın temel ilkeleri arasında yer almaz?


Risk-Getiri Dengesi

 

Bilanço denkliği

 

Paranın Zaman Değeri

 

Sermaye Piyasalarının Yapısı

 

Kâr-Nakit İlişkisi


Yanıt Açıklaması:

Finansal yönetim, alan yazında on ilkeye dayandırılmaktadır. Bu ilkeler finansal yöneti­min mantığını temel olarak açıklamaktadır.

Risk-Getiri Dengesi: Finansman birimleri yatırımlarını gelecekte daha fazla gelir elde etmek amacıyla yaparlar. Yatırımlar yapılırken temel olarak değerlendirilen durum, bu yatırımın göze alınan riske göre yeterli geliri sağlayıp sağlayamadığıdır.

Paranın Zaman Değeri: Aynı miktar paranın bugünkü değeri ile belli bir süre sonraki değeri arasında fark vardır. Yani elimizdeki parayı bugün bir ihtiyacımızı karşılamak ya da bankada faiz getirisi ile değerlendirmek bize fayda sağlayacaktır.

Kâr-Nakit İlişkisi: Muhasebe kayıtlarında kâr/zarar değerleri önemli bir gösterge olsa da finansal faaliyetler açısından nakit akışları ve kârın nakit akışına döndürülmesi önem­lidir.

Nakit Akışlarındaki Artış: Kâr - nakit ilişkisi ilkesinde belirtildiği üzere nakit akışla­rının çokluğu finansal faaliyetlerin etkin olarak gerçekleştirilebilmesi için önemlidir. Bu nedenle yapılan yatırımlara nakit akışlarına sağlayacağı katkı açısından bakılır ve bu kat­kının istenen düzeyde olması yatırım kararı için etkilidir.

Rekabetin Yoğunluğu: Yoğun rekabetin olduğu sektörler rakipler tarafından kârlı gö­rülen ve yatırım yapmanın arzulandığı sektörlerdir. Ancak bu sektörlerde düşük maliyetle üretim, ürün çeşitlendirmesi ve pazar payını artırma gibi stratejiler üzerinde yoğun bir şe­kilde durulduğundan, işletmelerin bu sektörlerde kârlı projeler bulmaları diğer sektörlere göre göreceli olarak daha zor olacaktır.

Sermaye Piyasalarının Yapısı: Finansmanın temel amacı olarak belirtilen hissedar değerinin en çoklanması, hissedarın sahip olduğu menkul kıymetlerin değerinin en çok­lanması demektir. İşletmelerin menkul kıymetlerinin sahip olduğu ya da olması gereken gerçek değerlerini göstermesi işlem gördükleri piyasaların etkin olmasıyla, yani çok sayıda ve birbirinden bağımsız yatırımcıyı ilgilendiren yeni bilgilerin hızlı bir şekilde fiyatlara yansımasıyla olmaktadır.

Temsil Maliyeti: İşletmelerin sahipleri ile işletmeleri temsil eden profesyonel yöneti­ciler farklı kişiler olduklarından, işletmelerin menkul kıymetlerinin değerlerini artırma görevini üstlenen yöneticilerin işletme amaçlarıyla uyumlaştırılması gerekmektedir.

Vergilerin Etkisi: Finansman kararları alınırken göz önünde bulundurulan nakit akış­larının değerleri vergi oranlarından etkilenmektedir. Bu nedenle vergi politikaları finans­man kararlarını etkileyen bir unsurdur.

Farklı Risk Oranları: İşletmelerde yapılan her yatırımda farklı bir risk alınmaktadır. Bu nedenle tüm yatırımın tek bir risk çeşidine yapılmasındansa farklı risk çeşitlerine da­ğıtılarak, getirilerin maksimizasyonu hedeflenebilir.

Etik: Örgütlerin, finansal hedeflerini yerine getirirken kabul görmüş etik değerlere ve konulmuş kurallara uyması gerekmektedir. Bu nedenle doğru yanıt B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum