Spor Finansmanı Deneme Sınavı Sorusu #812076

I- Öz kaynaklar kuruluş aşamasında işletme ortakları tarafından işletmeye tahsis edilen ekonomik değerlerdir. II- Sermaye artışı, tahvil ihraç edilerek şirket sermayesinin arttırılmasıdır. III- Yabancı kaynaklar, işletmenin borçlanma yoluyla sağladığı kaynaklardır. IV- Uzun vadeli finansman kaynakları sabit varlıkların finansmanı amacıyla kullanılır. Yukarıdakilerden hangileri doğrudur?


I ve II

II ve IV 

II ve IV

I, II ve IV

I, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

İşletme varlıklarının finansmanında kullanılan kaynaklar, başlıca iki grupta toplanır:

  1. Öz kaynaklar (öz sermaye): Kuruluş aşamasında işletmeyi faaliyete geçiren girişimci ya da ortaklar tarafından kendi öz varlıklarından işletmeye tahsis ettikleri maddi ve maddi olmayan ekonomik değerlere o işletmenin öz sermayesi denir. Bir işletmede öz sermayeyi arttırmanın başlıca iki yolu vardır:
    • Otofinansman: İşletme kazançlarının ortaklara dağıtılmayarak işletmede alıkonulmasıdır.
    • Sermaye artışı: Genel kurul kararı ile yeni hisse senedi çıkarılarak şirket sermayesinin arttırılmasıdır.
  2. Yabancı kaynaklar (yabancı sermaye/borçlar): İşletmenin borçlanma yoluyla sağladığı kaynaklardır. Yabancı sermaye, kullanım süresi bakımından:
    • Kısa vadeli finansman kaynakları: Spor işletmesinin bir yıl veya daha az süre içerisinde ödemek zorunda olduğu borçlarını ifade etmektedir.
    • Orta vadeli finansman kaynakları: Spor işletmesinin geri ödeme süresi bir yıl ile beş yıl arasında değişen borçlarını ifade etmektedir.
    • Uzun vadeli finansman kaynakları: Spor işletmesinin geri ödeme süresi 5 yıldan daha uzun vadeli olarak kullandığı fon kaynaklarına denir. Uzun vadeli finansman kaynakları sabit varlıkların finansmanı için kullanılır.
Yorumlar
  • 0 Yorum