Spor Tesisi İşletmeciliği ve Saha Malzeme Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1081930

Aşağıdakilerden hangileri yönetimin fonksiyonlarından biri olan organizasyon faaliyeti işlevinin aşamaları arasında yer alır?

I. Organizasyon yapısının kurulması

II. İlişkilerin koparılması

III. Görev tanımlarının yapılması

IV. Görevin gerektirdiği niteliklerin tanımlanması


Yalnızca II ve III

Yalnızca I ve IV

I.II.III

II.III.IV

I.III.IV


Yanıt Açıklaması:

 Yönetimin fonksiyonlarından biri olan organizasyon faaliyeti bir süreci ve bazı aşamaları gerektirmektedir. Organizasyon işlevinin aşamaları şu şekilde incelenmektedir:

  1. Organizasyon yapısının kurulması: Bu evrede görülecek işler belirlenir, çeşitli ölçülere göre bölümlere ayrılır ve organizasyonun yapısal düzeni kurulur.
  2. İlişkilerin saptanması: Organizasyonun ikinci evresinde yönetim birimleri arasında haberleşme kanalları kurulur, eşgüdümü kolaylaştırmak amacıyla bağlantılar belirlenir.
  3. Görev tanımlarının yapılması: Bu evrede, mevkiler temel işler, yetki ve sorumluluklar belirlenir, alanları ayarlanır işletme içi ve dışı ilişkiler saptanır. Bu arada görev tanımları, grup organları ve danışman organlar için de yapılmalıdır.
  4. Görevin gerektirdiği niteliklerin tanımlanması: Organizasyonun bu son aşamasında her görevi yüklenecek olan kişinin eğitim durumu, iş tecrübesi ve kişisel nitelikleri tanımlanır. Bu tanımlamanın yöneticiyi seçme, işe alma, eğitme ve değerlendirme açısından bir ölçüt oluşturması nedeniyle yararı büyüktür.

II. seçenekte yer alan ‘’İlişkilerin koparılması.’’ ifadesi yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda yanlış olduğundan doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum