Spor Tesisi İşletmeciliği ve Saha Malzeme Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1081924

Aşağıdakilerden hangisi planlama sürecinin özellikleri arasında yer almaz?


Planlama, bir seçim ve tercih sürecidir

Planlama, bir karar sürecidir

Planlama, geçmişe dönüktür

Planlama, kapsamlı ve sürekli bir faaliyettir

Planlama, esnek ve dinamik bir süreçtir


Yanıt Açıklaması:

Planlama sürecinin çeşitli özellikleri bulunmaktadır. Söz konusu özellikler şu şekilde özetlenebilmektedir:

  • Planlama, kaynakların verimli bir biçimde kullanılmasını sağlamaktadır. Varoluşu gereği örgüt, beşeri ve fiziksel kaynaklarını verimli bir şekilde kullanılması gereken bir sistemdir. Planlama süreci, örgütsel kaynakların maksimum verim elde edilebilecek şekilde kullanımına hizmet etmektedir.
  • Planlama, bir seçim ve tercih sürecidir. Planlama sürecinde seçim ve tercih; amaç ve hedefler, araçlar, kişiler, zaman, yer, yöntem gibi pek çok unsur ile de yakından ilgilidir. Söz konusu unsurlar arasından, örgütsel amaçların gerçekleştirilmesine en uygun olanının seçilmesi gerekmektedir.
  • Planlama, bir karar sürecidir. Planlama sürecinde elde edilen verilerin değerlendirilmesi ile, çeşitli seçenekler – alternatifler ortaya çıkmaktadır. Bu seçenekler arasında tercih yapma ve örgüt için en yararlı olanı seçme gerekliliği, karar verme niteliği taşır.
  • Planlama, geleceğe dönüktür. Yapılması sırasında geçen zaman ve uygulamaya konulması ile ilgili zaman, planlamanın gelecekle ilişkili olmasını sağlamaktadır.
  • Planlama, kapsamlı ve sürekli bir faaliyettir. Planlama faaliyeti, tüm örgütü ve tüm hiyerarşik basamakları kapsayan bir niteliğe sahiptir. Üst yönetim stratejik planlardan, orta kademe yönetim taktik planlardan, alt kademe yönetimi ise operasyonel planlardan sorumludur. Örgütsel yaşam döngüsünün sürekliliği, planlamanın kapsamlı ve sürekli bir faaliyet olması sonucunu doğurmaktadır.
  • Planlama, esnek ve dinamik bir süreçtir. İyi bir plan, içinde bulunulan koşulların gereği yerine getirebilecek bir yapıya ve esnekliğe sahip olmalıdır. Bu nedenle planlama süreci, olası değişimlere uyarlanabilecek bir özelliğe sahip olmalıdır.

‘’Planlama, geçmişe dönüktür.’’ ifadesi yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda yanlış olduğundan doğru cevap C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum