Sporda Risk Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1072373

Açık veya kapalı yüzme havuzlarında bulunması gereken klor değerleri ne gereğinden az ne de fazla olmalıdır. Bu zorunluluğun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?


Havuz dezenfektesi için kullanılacak diğer kimyasalların oranı, klor ile doğru orantılı olduğundan klor değerleri dışına çıkılamaz.

Klorun olması gerekenden az olması durumunda suyun sıcaklık derecesi düşerken; fazla olması durumunda su sıcaklığını artmaktadır.

Klor derecesi olması gereken değer aralıklarında olduğunda suya evcil hayvanların girmesinde sakınca yoktur.

Klorun az olması suyun berraklığını; fazla olması ise bulanıklığını arttırmaktadır.

Klorun az olması dezenfektan özelliğinin kaybolmasına; fazla olması ise özellikle akciğerler ve göz olmak üzere diğer organlara zarar vermektedir.


Yanıt Açıklaması:

Yüzme havuzları uygun su ortamının bulunmadığı durumlarda, enfeksiyon kapma riskine, alerjik rahatsızlıklara ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Suyla bulaşan hastalıkları engellemede en etkili yöntem klorlamadır. Klor değerleri bu aralıkta bulundurulmak zorundadır. Çünkü klorun az olması dezenfektan özelliğinin kaybolmasına, klorun fazla olması ise özellikle akciğerler ve göz olmak üzere diğer organlarımıza zarar vermektedir. Özellikle yüzme bilmeyen ya da yeni öğrenen çocuklarda fazla su yuttuğu için bağırsak enfeksiyonuna yakalanma riski fazla olmaktadır. Yüzme havuzunda evcil hayvanların insanlarla birlikte bulunmalarına hiçbir şekilde izin verilmemelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum