Sporda Risk Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1071064

Açık alanlarda yapılan spor etkinlikleri için risk teşkil eden çeşitli faktörler vardır. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi, diğer seçeneklerden farklı kategoride değerlendirilebilir?


Kış aylarında hava kirliliğinin arttığı akşam saatlerinde, dış alanlarda yapılan sportif aktivite, sülfür dioksitten (SO2) etkilenme riskini arttırır.

İklim değişikliği ve ısı farklılıkları performansı olumsuz etkileyebileceği gibi vücudun ısınmasını geciktirmesi ve soğumayı çabuklaştırması sebebiyle sakatlanmalara yol açabilmektedir.

Soğuk, sıcak, nem, rüzgar, hava kirliliği gibi çevresel koşullar, hareket eğitimi derslerinde sağlığı etkileyici olabilir. Aşırı sıcakta, sıcak çarpmaları, soğuk ve nemli ortamlarda donma gibi sağlık sorunları oluşabilir.

Yağışlı havalardan kolay etkilenmeyecek, çabuk bozulup deforme olmayacak şekilde saha zeminleri yapılmalıdır.

Soğuk ve kuru havalarda SO2 solumak, astım hastalığının oluşumuna neden olabilmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Sportif etkinliklerin yapıldığı salon dışı branşlarda göz önünde bulundurulması gereken unsurlardan biri hava şartlarıdır. Çeldiricilerde hava koşullarının olumsuz etkilerine örnekler verilmiştir. Saha zemini ile ilgili verilen örnek ise, sporda oyun alanına ilişkin riskler için verilmiş bir örnek olarak diğer seçeneklerden ayrı tutulabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum