Stratejik Yönetim 1 Deneme Sınavı Sorusu #885484

Dış çevre işletmenin içerisinde faaliyet gösterdiği çevredir. Bu tanıma göre, aşağıdaki seçeneklerden hangisi dış çevre unsurlarının bir kısmını doğru olarak listelemektedir?


Yönetici, Tamamlayıcı Üreticiler, Rakipler, Uluslararası

Alıcılar, Tedarikçiler, Rakipler, Üreticiler

Demografik, Teknolojik, Sosyokültürel, Örgüt

Uluslararası, Üreticiler, Ekonomik, Çalışanlar

Politik ve Yasal, Alıcılar, Kaynaklar, İkame Üreticiler


Yanıt Açıklaması:

Dış çevre denildiğinde, işletmenin dışında kalan ancak işletmenin amaçlarına ulaşması sürecini etkileyen tüm faktörler akla gelmelidir. Dış çevre de kendi içerisinde iki alt başlık altında incelenebilir. Bunlardan ilki endüstri ya da iş çevresi olarak isimlendirilmektedir. İş çevresi denildiğinde akla gelen çevresel unsurlar, mevcut ve potansiyel rakipler, tedarikçiler, alıcılar (müşteriler ve bayiler), sektör içerisinde ikame ürün/hizmet sunan işletmeler, tamamlayıcı ürün ve hizmetleri sunan işletmeler akla gelmektedir. İkincisi ise genel çevre olarak isimlendirilmektedir. Örgütün iş çevresi de aslında genel çevrenin altında yer almaktadır. Politik ve yasal, makroekonomik, demografik, sosyokültürel, teknolojik ve uluslararası faktörler örgütün genel çevresinin önemli aktörleridir. 

Soruda dış çevre unsurlarının bir kısmı istenmektedir. Buna göre doğru cevap, iş çevresi unsurlarının listelendiği B seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum