Stratejik Yönetim 1 Deneme Sınavı Sorusu #889974

I. Ürün farklılaştırma

II. Sermaye gereklilikleri

III. Değiştirme maliyeti

IV. Dağıtım kanallarına erişim

V. Sadece birkaç tedarikçi varlığı

Mevcut bir sektöre yeni girmeyi planlayan işletmelerin karşı karşıya kalabilecekleri engeller, aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?


I, II, III ve IV 

I, II, III ve V

I, II, IV ve V

I, III, IV ve V 

II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Ürün farklılaştırma;  Zaman içerisinde tüketiciler, sektördeki belli bir işletmenin ürününün benzersiz olduğunu düşünebilir. Bu düşüncenin arkasında üstün hizmet, etkili reklam kampanyaları ya da işletmenin o alanda öncü işletme olmuş olması gibi nedenler gözlemlenebilir. Bu düşüncenin doğal sonuçlarından biri de
sadık müşteri grubunun yaratılmasıdır. Pazara yeni girecek olan bir işletme bu sadakati ortadan kaldırabilmek adına çok fazla kaynak harcamak zorunda kalacaktır. Yeni kurulan her işletme de bu tür bir kaynak kullanım olanağına sahip olmayabilir.
Sermaye gereklilikleri; Yeni bir sektörde rekabet etmek için işletme yeterli kaynaklara sahip olmalıdır. Tesislere ek olarak, üretim, pazarlama ve diğer önemli işletme fonksiyonlarının yerine getirilebilmesi için kaynaklara ihtiyaç duyulacaktır. Her işletme de bu kadar güçlü kaynaklara sahip olamayabilir.
Değiştirme maliyetleri; Tüketiciler bir defa bir ürünü satın aldıklarında, o ürün için ayırmış oldukları bütçeyi kullanmış olur. Bu nedenle pazara sonradan giren işletme ya aynı ürünü çok daha düşük bir fiyatla satabilmeli ya da çok daha gelişmiş bir ürün sunmalıdır. Ancak bu sayede bütçesini kullanmış olan tüketiciler, bir defa daha alım yapma seçeneğini değerlendirebilir.
Dağıtım kanallarına erişim; Sektörde faaliyet gösteren işletmeler zaman içerisinde kendilerine göre etkili işleyen bir dağıtım kanalı geliştirmiş olabilirler. Eğer pazara yeni giren işletme dağıtım kanalındaki işletmeleri, kendi ürünlerini dağıtmaları konusunda ikna edemezse, bu işletmelerin pazara girişi son derece zor bir hale gelecektir.
Yukarıda ifade edilen başlıklar, mevcut bir sektöre yeni girmeyi planlayan işletmelerin karşı karşıya kalabileceği engelleri açıklamaktadır. Sadece birkaç tedarikçi varlığı ise, tedarikçilerin alıcılara karşı pazarlık gücünü yükseltir, işletmeler için engel değildir. Buna göre doğru cevap A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum