Stratejik Yönetim 2 Deneme Sınavı Sorusu #19346

işletmelerin sosyal sorumlulukları hususunda iki farklı yaklaşım söz konusudur. aşağıdakilerden hangisi 'İşletmelerin tek sorumluluğu kâr elde etmek ve hissedarlarının gelirlerini artırmak' olduğunu savunan yaklaşımı destekleyen sonuçlardan birisidir?


Sosyal beklentilere cevap vermek, işletmenin uzun dönemli menfaatleri içindedir.
Sosyal sorumluluklar üzerine odaklanmak, temel kâr amac›olan kâr makzimizasyonundan uzaklaştırır.
Toplum tarafından sağlanan kaynakların kullanılmasında bubakış açısı işletmeye meşruiyet sağlar.
İşletmenin kamuoyundaki imajı, sosyal gerekliliklere duyarlıolması olarak geliştirilmek zorundadır, bu sağlanmış olur.
Toplumun zarar görebileceği durumları engellemede gönüllüsorumluluk alarak işletme, faaliyet gösterirken kanunlarlagelebilecek bazı kısıtlamalardan da kaçınmış olur, bu durumdantopluma pozitif sonuçlar çıkar.

Yanıt Açıklaması: 1. Sosyal sorumluluklar üzerine odaklanmak, temel kâr amacı olan kâr makzimizasyonundan uzaklaştırır. 2. İşletmeler sosyal programları yönetme yeteneğinden yoksundurlar, bu nedenle böylesi uygulamalarda yer almamalıdırlar. 3. Sosyal programlar işletmeler için maliyetlidir ve rekabet yeteneğini olumsuz yönde etkiler. 4. Özel işletmeler topluma karşı sorumlu değildir ve sosyal programlarda yer almamalıdır. 5. İşletmelerin hâlihazırda toplumda gereğinden fazla güç kullanmaları nedeniyle sosyal programlarda yer almaları engellenmelidir. 6. İşletmelerin kâr amaçları ile sosyal programların kamuya dair amaçları dolayısıyla çıkarlar arasında fikir ayrılığı vardır.
Yorumlar
  • 0 Yorum