Stratejik Yönetim Deneme Sınavı Sorusu #1332070

Çeşitlendirme stratejileri ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?


Çeşitlendirme stratejisi, yeni iş alanlarına girmek ve oradaki fırsatlardan yararlanarak ortalamanın üzerinde getiri elde etmek isteyen işletmelerde uygulanan bir büyüme stratejisidir.
Eşitlendirme, işletmenin ürettiği ürünlerle ilişkili veya ilişkisiz ürün veya pazar bölümlerine doğru genişlemesi anlamına gelir.
Çeşitlendirme stratejisi, yeni ürünlerin pazarda kendisinden beklenen performansı gösteremeyerek başarısız olma ve yeni pazarda tutunmakta zorlanma ihtimalleri nedeniyle çok riskli bir stratejidir.
Çeşitlendirme stratejisi ilişkili ve ilişkisiz çeşitlendirme olmak üzere iki farklı şekilde uygulanabilmektedir.
Şirketlerin mevcut üretim alanlarında faaliyetlerini geliştirmeleri veya yaygınlaştırmaları yoluyla gerçekleştirdikleri büyüme stratejisidir.

Yanıt Açıklaması: Çeşitlendirme Stratejileri: İşletmenin uzun dönemde üstünlüklere sahip olarak ortalamanın üzerinde getiri sağlayabilmesi ve böylece değerini yükseltebilmesi için hangi alanlarda, hangi işleri yapması gerektiği ile ilgili çalışmalar ve kararlar üst düzey yönetimin ana sorumlulukları arasındadır. Çeşitlendirme stratejisi, yeni iş alanlarına girmek ve oradaki fırsatlardan yararlanarak ortalamanın üzerinde getiri elde etmek isteyen işletmelerde uygulanan bir büyüme stratejisidir. Diğer bir ifadeyle çeşitlendirme, işletmenin ürettiği ürünlerle ilişkili veya ilişkisiz ürün veya pazar bölümlerine doğru genişlemesi anlamına gelir . Çeşitlendirme stratejisi, yeni ürünlerin pazarda kendisinden beklenen performansı gösteremeyerek başarısız olma ve yeni pazarda tutunmakta zorlanma ihtimalleri nedeniyle çok riskli bir stratejidir. Çeşitlendirme stratejisi ilişkili ve ilişkisiz çeşitlendirme olmak üzere iki farklı şekilde uygulanabilmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum