Stratejik Yönetim Deneme Sınavı Sorusu #1244445

  1. Uygulama sistemi
  2. Araç sistemi
  3. İşlevsel sistem
  4. Teknolojik yenilik
  5. Ürün tasarımı

Yukarıdakilerden hangileri stratejik pazar analizi kapsamında yer alan, müşterinin ürünleri kullanma biçimleri sistemleridir?


I ve V

I, II ve III

I, IV ve V

I, III, IV ve V

II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Pazarda bir nişin oluşması fiyat ve performans boyutlarının şekillendirilmesiyle başlar. Bu da stratejik pazar analizini müşteri gözüyle yaparak pazar dilimlerini (bölümlerini) daha derinlikli tanıma olanağı verir. Bir iş sistemindeki temel dönüşüm, tedarikçiden alınan malzemelere üretim sürecinde katma değer ekledikten sonra, bu ürünlerin müşterilere satılmasıyla gerçekleştirilir. Bir iş sistemi, mal ve hizmetlerini müşterilere satmak suretiyle müşterilerle karşılıklı etkileşime girer. İş sistemi yürüttüğü katma değer faaliyeti ve müşterilere satmak üzere ürün ve hizmetler tasarlar, üretir ve satar. 

Müşterinin ürünleri kullanma biçimlerini de sistemler olarak görmek gerekir. Uygulama sistemi, araç sistemi ve işlevsel sistem vb. Uygulama sistemi, bir ürün kümesinin müşteriye kazandırdığı işlev yeteneğini tanımlar (örneğin İnternet). Araç sistemi, müşterinin bir uygulama sistemi aracılığıyla edindiği kullanım araçlarını ifade eder (örneğin Web tarayıcıları). İşlevsel sistem ise, müşterinin, uygulama ve araç sistemini değer ifade eden bir fayda sağlamak için kullanabileceği faaliyet kümesidir. Müşteriler aynı ürünü çoğunlukla farklı amaçlar için kullanırlar. Örneğin bir kişiye bilgisayar, eğlence için, iş için, eğitim için kullanılabilir.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi “Uygulama sistemi”, “Araç sistemi” ve “İşlevsel sistem” stratejik pazar analizi kapsamında yer alan, müşterinin ürünleri kullanma biçimleri sistemleridir, dolayısıyla doğru cevap B’dir.

Seçenek IV’de yer alan “Teknolojik yenilik” ve seçenek V’de yer alan “Ürün tasarımı” yenilik stratejisinin ögelerindendir. Yenilik stratejisinin öğeleri, teknolojik yenilik, stratejik pazar analizi, pazar nişleri ve ürün tasarımıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum