Stratejik Yönetim Deneme Sınavı Sorusu #1198790

Bir örgütün, dış fırsatlardan yararlanarak iç zayıflıkları geliştirme amacı gütmesi üzerine kurgulanan stratejiler aşağıdakilerden hangisidir?


SO stratejileri

WO stratejileri

ST stratejileri

WT stratejileri

WS stratejileri


Yanıt Açıklaması:

ALTERNATİF STRATEJİLERİN FORMÜLE EDİLMESİ

İşletme ve Operasyon Düzeyinde Stratejilerin Formüle Edilmesi

SWOT Matrisi Bildiğiniz gibi SWOT bir örgütün güçlü (S- Strengths) ve zayıf (W- Weaknesses) yanları gibi örgüt içi faktörler ile fırsatlar (O- Opportunities) ve tehditler (T-Threats) gibi iki örgüt dışı faktör üzerinde durarak örgütün stratejik açıdan ana­lizini yapan bir tekniktir. Kritik dış ve iç faktörleri birleştirmek SWOT matrisi oluşturmanın en zor kısmıdır ve iyi bir muhakeme becerisi gerektirir. SWOT mat­risini yapmanın en iyi tek bir yolu yoktur ve stratejistler birbirinden farklı ikili matrisler oluşturabilirler. SWOT Matrisi de yöneticilerin dört farklı tip strateji geliştirmesine yardımcı olur. Bunlar (David, 2011:210):

  • SO (güçlü yönler ve fırsatlar),
  • WO (zayıf yönler ve fırsatlar),
  • ST (güçlü yönler ve tehditler) ile
  • WT (zayıf yönler ve tehditler) dir.

WO stratejileri dış fırsatlardan yararlanarak iç zayıflıkları geliştirme amacı gü­der. Bazen işletmenin dışında onu bekleyen bir takım fırsatlar vardır ancak örgüt içi zayıflıklar, bu fırsatlardan yararlanmayı engellemektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum