Suç Önleme Modelleri Deneme Sınavı Sorusu #453497

I-Fail ve mağdurun belirli yer ve zamanda kesişen noktaları olmalıdır
II-Mağdurun fail tarafından mağduriyet için uygun hedef olarak algılanması gerekir
III-Bir kişinin bir diğerini mağdur etme eğilimi olmalıdır
IV-Fail hedeflediği sonuca ulaşmak için istekli ve tehdit edebilir veya güç kullanabilir olmalı ve güç ve tehdit kullanımını bir avantaj olarak görmelidir
Yukarıda verilen maddeler hangi mağdur odaklı suç önleme teorisine göre suçun işlenebilmesi için öne sürülen koşullardandır?


Kırık pencere teorisi

 

Hayat tarzı teorisi

 

Rutin aktivite teorisi

 

Rasyonel tercih teorisi

Suç örüntüsü teorisi


Yanıt Açıklaması:

Farklı mağduriyet risklerini açıklayan, ilk ve en önemli sistemli suç mağduriyeti teorilerinden bir tanesi Hindelang, Gottfredson ve Garofalo’nun geliştirdiği Hayat Tarzı Teorisidir. Bu teori, herhangi bir bireyin, ondan beklenen davranışlar ve demografik değişkenlerle (yaş, cinsiyet, ırk vb.) bağlantılı olabilecek yapısal özellikleri olduğunu kabul eder. Bu teorinin öncülerine göre; bir suçun işlenebilmesi için önce dört koşulun bulunması gerekmektedir. Bu koşullar şunlardır: 1. Fail ve mağdurun belirli yer ve zamanda kesişen noktaları olmalıdır. 2. Mağdurun fail tarafından mağduriyet için uygun hedef olarak algılanması gerekir. 3. Bir kişinin bir diğerini mağdur etme eğilimi olmalıdır. 4. Fail hedeflediği sonuca ulaşmak için istekli ve tehdit edebilir veya güç kullanabilir olmalı ve güç ve tehdit kullanımını bir avantaj olarak görmelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum