Suç Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #879490

Medya, kadınlar ve şiddet/suç ilişkisine yönelik olarak aşağıdakilerden hangisi doğru bir ifade değildir?


Medya, geleneksel toplumsal cinsiyet rollerini destekleyerek ataerkilliğin ve toplumsal alandaki cinsiyetçi söylemin yeniden üretilmesinde önemli bir rol oynar.

Kadınların sorunları ya da “’kurban’ konumları yansıtılırken kimi zaman cinsel nesne haline getirilmeleri söz konusudur.

Kadına yönelik şiddet, film ve dizilerde de haberlerde olduğuna benzer şekilde karşımıza çıkar.

Kadına yönelik şiddet, dizi söyleminde sözlü olarak doğrudan “şiddet” biçiminde de adlandırılmaz

Kadınların gerçek sorunları gazetelerde genellikle ilk sayfalarda yer almaktadır


Yanıt Açıklaması:

Medya, geleneksel toplumsal cinsiyet rollerini destekleyerek ataerkilliğin ve toplumsal alandaki cinsiyetçi söylemin yeniden üretilmesinde önemli bir rol oynar.

Kadınların sorunları ya da “’kurban’ konumları yansıtılırken kimi zaman cinsel nesne haline getirilmeleri söz konusudur. Kadınlara yönelik taciz ve tecavüz vakalarının haber metinleri ve kullanılan fotoğraflar bu durumun çarpıcı örneklerini oluşturur.

Kadına yönelik şiddet, film ve dizilerde de haberlerde olduğuna benzer şekilde karşımıza çıkar. Filmlerde daha çok erkek karakterlerin şiddet eylemlerinin haklılığı bize anlatılır: Ev kadınlığı ve annelik ‘görevlerini yerine getirmeyen kadınların cezayı ‘hak ettikleri’ ya da dik başlı küstah davranışlarıyla erkekleri ‘kışkırttıkları’ mesajı verilir.

Kadına yönelik şiddet, dizi söyleminde sözlü olarak doğrudan “şiddet” biçiminde de adlandırılmaz. Bu durum, dizi söyleminde kadına yönelik şiddet temsillerinin, katı bir ikili karşıtlık mantığıyla, toplumsal bir sorun olarak değil, bireysel bir mesele olarak kavrandığını gösterir.

Kadınların gerçek sorunları üçüncü sayfa ya da magazin malzemesi olarak kullanılır. 

Kadına yönelik aile içi şiddet haberlerinin birinci sayfada pek fazla yer bulmaması ile ilgili olarak görüşülen medya profesyonelleri, ‘birinci sayfa bizim için önemli... daha önemli olay varsa yer bulmaz’, birinci sayfada ‘daha başka büyük haberler olmalı’ diyerek bu olayların birinci sayfada yer almasının koşullarını ‘ilginç olmalı’, ‘sıradışı olmalı’, ‘fotoğraf güzelliği önemli’ seklinde açıklamaktadır.

Doğru cevap E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum