Tarihi Coğrafya Deneme Sınavı Sorusu #1269272

Aşağıda verilen seçeneklerden hangisinde tarihi coğrafya ile ilgili yanlış bilgi verilmiştir?


Tarihi coğrafya, bilimden çok uzak bir konumdadır.

Tarihi coğrafya, geçmişte belirli bir bölgedeki devletin, değişimi ve gelişimiyle bu tür değişimlerin nedenleri, sonuçları ve ilgili yasaları incelemede vazgeçilmez bir rol oynar.

İnsan ve doğa arasındaki karşılıklı ilişkiyi göz önüne alarak, çoktan ortadan kalkmış olan geçmiş mekan/peyzajları yeniden inşa eder.

Tarihi ve coğrafi bakış açısı, geçmiş bir zaman diliminde araştırılan dönemdeki peyzaj yapısını ve insanlarla nasıl bir etkileşim halinde olduğunun bilinmesine katkı sağlarlar.

Tarihi coğrafyacı hem tarih hem de coğrafyanın bakış açılarının zenginliği ve sunduğu imkanlarla geçmiş bir zaman dilimindeki doğal ortam-insan etkileşimini ortaya koymaktadır.


Yanıt Açıklaması:

B, C, D ve E seçeneklerinde tarihi coğrafya hakkında doğru bilgi verilmiştir. A seçeneğinde yanlış bilgilendirme yapılmıştır doğrusu “tarihi coğrafya, bilimsel kazançlar elde etmek için iyi bir konuma sahiptir. Gerçekten de giderek daha fazla sayıda bilim adamı, kendilerini tarihi coğrafyacı olarak tanımlamaktadır. Fakat yine de, bilimsel toplantılarda gerçekleştirilen sunumlarda, mesleki örgüt üyeliklerinde ve bilimsel yayınlarda adeta yürüme başlangıcındaki bir çocuk olarak nitelenmektedir” şeklindedir. Doğru cevap A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum