Tarım Ekonomisi ve Tarımsal Politikalar Deneme Sınavı Sorusu #1221805

"Bu olgu belirli ölçülerde teknolojik ilerlemelerin sanayi sektöründe verimin arttırılmasını sağlamasından kaynaklanmaktadır. Sanayi sektörünün üretim yapısı ve organizasyonu, tarıma kıyasla daha yüksek katma değer üretilmesini beraberinde getirmektedir. Ayrıca verim artışları, yatırımların getirilerini de farklılaştırmakta ve yatırımların tarım sektörüne kıyasla sanayide daha fazla getiri elde etmesini sağlamaktadır. Bu faktörlerden dolayı sanayi sektörüne hem kalkınmada öncelik verilmesi hem de daha fazla yatırım yapılması gerektiği savunulmaktadır."

Yukarıdaki ifade gelişmekte olan ülkelerde kalkınmada sanayiye öncelik verilmesini destekleyen hangi tez ile ilgilidir?


Sanayi sektörünün kalkınma için daha elverişli bir toplumsal yapı ve ortam oluşturması

Sanayi sektörünün yatay - dikey entegrasyonlara ve pozitif dışsallık meydana getirmeye daha yatkın olması

Kalkınmanın erken aşamalarında ortalama gelir artışının ilk etapta tarım ürünlerine yönelik talebi arttırması

Sanayi sektöründe artan verimler ilkesinin geçerli ve arz esnekliğinin yüksek olması

sanayi sektörünün teknolojik gelişmelerin uygulanmasına daha yatkın ve uyumlu olması


Yanıt Açıklaması:

Sanayi Sektöründe Artan Verimler İlkesinin Geçerli ve Arz Esnekliğinin Yüksek Olması
Tarım sektöründe azalan verimler ilkesi geçerli iken, sanayi sektöründe artan verimler ilkesi geçerlidir. Bu olgu belirli ölçülerde teknolojik ilerlemelerin sanayi sektöründe verimin arttırılmasını sağlamasından kaynaklanmaktadır. Sanayi sektörünün üretim yapısı ve organizasyonu, tarıma kıyasla daha yüksek katma değer üretilmesini beraberinde getirmektedir. Ayrıca verim artışları, yatırımların getirilerini de farklılaştırmakta ve yatırımların tarım sektörüne kıyasla sanayide daha fazla getiri elde etmesini sağlamaktadır. Bu faktörlerden dolayı sanayi sektörüne hem kalkınmada öncelik verilmesi hem de daha fazla yatırım yapılması gerektiği savunulmaktadır.

,Diğer taraftan sanayi malları arzı tarıma kıyasla piyasa koşullarına ve konjonktürel gelişmelere çok daha kolay uyum sağlayabilmektedir. Tarım sektörünün doğal kaynaklara ve tabiat koşullarına bağımlılığı, arz imkânları ve esnekliği üzerinde büyük oranda kısıtlayıcı etki yapmaktadır. Tarımsal üretimin bol olduğu yıllarda üreticiler daha az gelir elde edebilmekte veya tüketiciler bu mallar için tahmin ettiklerinden daha az ödemektedirler. Bunun aksine üretimin az olduğu yıllarda üreticiler beklentilerinden daha fazla gelir elde edebilmekte veya tüketiciler bu ürünleri elde edebilmek için bütçelerinden daha fazla pay ayırmak durumunda kalabilmektedirler. İktisatta “King Kanunu” veya “Bolluk Paradoksu” ile açıklanan bu olgu, tarım sektöründeki fiyat-gelir istikrarsızlıklarını açıklamaktadır. Sözü edilen istikrarsızlıklar da tarıma dayalı bir kalkınma hamlesini güçleştirmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum