Tarım Ekonomisi ve Tarımsal Politikalar Deneme Sınavı Sorusu #1221110
Aşağıdakilerden hangisi, Johnston ve Mellor tarafından “Tarımın Ekonomik Kalkınmadaki Rolü” başlıklı makalelerinde ortaya konulan arttırılmış tarımsal çıktı ve verimliliğin ekonomik büyümenin tamamına sağladığı katkılara ilişkin önermelerden biri deildir?
Ekonomik kalkınma, tarımsal ürünlere yönelik talepteki kayda değer artışla karakterize edilir ve gıda arzının talepteki büyüme hızına uygun artırılmasındaki başarısızlık, ekonomik büyümeye ciddi sekte vurabilir. |
Tarımsal ürün ihracatının arttırılması, özellikle de kalkınmanın erken aşamalarında gelirin ve döviz kazançlarının arttırılmasında en fazla gelecek vaat eden araçlardan biri olabilir. |
İmalat ve ekonominin genişleyen diğer sektörlerinde çalışan işçiler ağırlıklı olarak tarımda çalışmalıdır. |
Az gelişmiş bir ekonominin başat sektörü olarak tarım, ikincil sanayinin genişlemesi ve sabit yatırım masrafları için ihtiyaç duyulan sermayeye net bir katkı yapabilir ve yapmalıdır. |
Çiftçi topluluğunun net nakit gelirlerinin artırılması, endüstriyel genişleme için önemli bir katalizör olabilir |
Tarımın ekonomik kalkınmadaki rolünün ne olması gerektiği sorusuna çağdaş anlamda verilen nitelikli cevaplardan biri, Johnston ve Mellor tarafından “Tarımın Ekonomik Kalkınmadaki Rolü” başlıklı makalelerinde ortaya konulmuştur. Anılanlarca bu makalede, arttırılmış tarımsal çıktı ve verimliliğin ekonomik büyümenin tamamına sağladığı katkıların en önemli yollarının beş önerme dâhilinde özetlenebileceği öne sürülmüştür:
1. Ekonomik kalkınma, tarımsal ürünlere yönelik talepteki kayda değer artışla karakterize edilir ve gıda arzının talepteki büyüme hızına uygun artırılmasındaki başarısızlık, ekonomik büyümeye ciddi sekte vurabilir.
2. Tarımsal ürün ihracatının arttırılması, özellikle de kalkınmanın erken aşamalarında gelirin ve döviz kazançlarının arttırılmasında en fazla gelecek vaat eden araçlardan biri olabilir.
3. İmalat ve ekonominin genişleyen diğer sektörleri için iş gücü ağırlıklı olarak tarımdan aktarılmalıdır.
4. Az gelişmiş bir ekonominin başat sektörü olarak tarım, ikincil sanayinin genişlemesi ve sabit yatırım masrafları için ihtiyaç duyulan sermayeye net bir katkı yapabilir ve yapmalıdır.
5. Çiftçi topluluğunun net nakit gelirlerinin artırılması, endüstriyel genişleme için önemli bir katalizör olabilir.
Yorumlar
- 0 Yorum