Tarım Ekonomisi ve Tarımsal Politikalar Deneme Sınavı Sorusu #1217807

Avrupa Birliği ülkelerinde çiftçiler, klasik anlamda 3 boyutlu olarak nitelendirilebilecek bir yapı içerisinde örgütlenmişlerdir.Bunlar;.................., üretici birlikleri ve mesleki örgütleridir.

Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?


kooperatifler

çiftlikler

arazi sahipleri

belediyeler

istihdam büroları


Yanıt Açıklaması:

Avrupa Birliği’nin tarımsal yapısı içerisinde tarımsal örgütlerin önemi oldukça fazladır. Bu örgütler başta tarım politikalarının belirlenmesinden tarımsal üretime kadar çok önemli roller üstlenmektedirler. Tarımsal örgütlerin oynadıkları roller ülkeden ülkeye farklılık göstermekle birlikte üreticiler, önemli bir tarihsel geçmişe sahip kooperatifler, üretici birlikleri ve mesleki örgütler biçiminde organize olmuşlardır. Avrupa Birliği ülkelerinde çiftçiler, klasik anlamda 3 boyutlu olarak nitelendirilebilecek bir yapı içersinde örgütlenmişlerdir: Kooperatifler, çiftçinin ekonomik kolunu, üretici birlikleri politika yönlendirme ve lobi oluşturma kolunu, ziraat odaları ise hükümet ile çiftçi arasında köprü görevi yapan mesleki kolunu oluşturmaktadır.
Bu yapılanmada organizasyonların görev ve sorumluluklarının birbirini tamamlar mahiyette olması oldukça önemlidir (TKB, 2004:14). Cevap: A şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum