Tarımsal Yapılar ve Sulama Deneme Sınavı Sorusu #1147657

I. Bütün canlılar suya bağımlıdır ve hepsinin su ile olan ilişkisi çok önemli ve özeldir.

II. Gelişim için çok önemli olan mineral besin elementlerinin bitki bünyesine alınması ve gerekli hücre/doku/organlara taşınması su ile mümkün olmaktadır.

III. Odunsu bitkilerde temel destek işlevini yerine getiren turgor basıncının sağlanması noktasında su çok önemli rol üstlenmektedir.

Yukarıdaki verilen cümlede suyun özelliklerinden hangisi hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

I ve II

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Bütün canlılar suya bağımlıdır ve hepsinin su ile olan ilişkisi çok önemli ve özeldir. Ancak bu ünitede, özellikle bitkilerin su ile ilişkileri detaylı olarak ele alınacaktır. Şimdi gelin birlikte şöyle bir düşünelim: “Acaba su, bitki yaşamı için neden bu kadar önemlidir?”. Bitkiden bitkiye değişmekle birlikte, tipik bir bitkinin toplam ağırlığının yak-laşık %75-95’i sudan oluşmaktadır. Bitki bünye-sinde bu kadar yoğun miktarda su bulunmasının temel nedeni, canlılık olaylarının tümünün ger-çekleşmesi için sulu bir ortama ihtiyaç duyulma-sıdır. Gerek sucul gerek karasal bitkilerde, ortamda bulunan ve gelişim için çok önemli olan mineral besin elementlerinin bitki bünyesine alınması ve gerekli hücre/doku/organlara taşınması su ile mümkün olmaktadır. Ekosistemin birincil üreticisi konumunda olan bitkilerin besin ve oksijen (O2) üretebilmesini sağlayan fotosentez reaksiyonlarının gerçekleştirilmesi, sentezlenen besinlerin (organik maddelerin) bitkide ihtiyaç duyulan kısımlara ya da depo alanlarına taşınması yine su varlığında başarılabilmektedir. Benzer şekilde, kimyasal uya-rıcıların (hormon) bitkide hedef bölgeye taşınması, atık maddelerin uzaklaştırılması, salgı maddeleri-nin salınımı hep su ile gerçekleşmektedir. Özellikle otsu bitkilerde temel destek işlevini yerine getiren turgor basıncının sağlanması noktasında su yine çok önemli bir rol üstlenmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum