Tarımsal Yapılar ve Sulama Deneme Sınavı Sorusu #1341920

Hangisi arazi toplulaştırmasının sağladığı ekonomik faydalardan biri değildir?


Pahalı olan baraj ve sulama yatırımlarından beklenen fayda artar. 

Toplulaştırma ile işletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azaltıldığından üreticilerin geliş-gidişler için yaptıkları masraflar ve harcanan zamanı azaltır. 

Arazi toplulaştırması ile oluşturulan yeni parsel şekillerinden (dörtgen parseller) dolayı arazide çalışan insan ve makine gücü iş veriminde artışlar sağlar. 

Sulama, drenaj kanalları ve yol inşaatı gibi devlet yatırımlarında ihtiyaç duyulan araziler için toplulaştırama sahalarında istimlak bedeli ödenmez ve maliyet azalır. 

Arazi toplulaştırması ile oluşturulan yeni parsel şekillerinden (dörtgen parseller) dolayı arazide çalışan makine gücü insan gücünden daha artış sağlar.


Yanıt Açıklaması:

Arazi toplulaştırması birçok ekonomik fayda sağlar. Bunlar; sulama oranının ciddi ölçülerde artması, istimlak bedeli ödenmemesi, üreticilerin geliş-gidişler için yaptıkları masraflar ve harcanan zamanı azaltması, arazi toplulaştırması ile oluşturulan yeni parsel şekillerinden (dörtgen parseller) dolayı arazide çalışan insan ve makine gücü iş veriminde artışlar olmasudır.

Yorumlar
  • 0 Yorum