Tarımsal Yapılar ve Sulama Deneme Sınavı Sorusu #1341916

Aşağıdakilerden hangisi gıda üretiminde birim alandan elde edilen verimin arttırılmasına ilişkin bir bilgi değildir?


Tarımsal üretimde bilim ve teknolojinin uygulanmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Yüksek potansiyelli üretim materyalinin sahip olduğu potansiyelin ortaya çıkabilmesi için uygun ekolojikkoşullarda üretimin yapılmasına yapılması gerekmektedir.

Yetiştiricilik uygulamalarının toprak işleme zamanı, sulama, gübreleme, yabancı ot, hastalık ve zararlılarla mücadele etme gibi çeşitli unsurlar gözetilerek yapılması gerekmektedir.

Yetiştiricilik uygulamalarının hasadın zaman ve yöntemi, ürünün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması gibi unsurlar gözetilerek yapılması gerekmektedir.

Gıda üretimi için tarıma ayrılan arazilerin açılması gerekmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Gıda üretimini arttırmanın bir yolu da birim alandan elde edilen verimin arttırılmasıdır. Bunun için ise tarımsal üretime bilim ve teknolojinin uygulanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bilim ve teknolojinin tarımsal üretime uygulanması ile yüksek verim kapasitesine sahip üretim materyalleri (tohumluk, fide, fidan ve damızlık) geliştirilerek üreticilere sunulmaktadır. Tarımsal üretiminde bu yüksek verimli üretim materyallerini kullanan üreticiler birim alandan daha yüksek verim ve kaliteli ürün elde etmek için gerekli olan ilk adımı atmış olmaktadır. Fakat hedeflenen yüksek verime ulaşılabilmesi için sadece yüksek verim potansiyeline sahip üretim materyalinin kullanılması yeterli değildir. İkinci önemli faktör ise yüksek potansiyelli üretim materyalinin sahip olduğu potansiyelin ortaya çıkabilmesi için uygun ekolojik (toprak ve iklim) koşullarda üretimin yapılmasına yapılması gerekmektedir. Üçüncü önemli faktör ise agronomik/yetiştiricilik uygulamalarının (toprak işleme zamanı ve yöntemi, ekim/dikim zamanı ve yöntemi, birim alana ekilecek/dikilecek tohumluk/fide/ fidanın miktarı, sulama, gübreleme, yabancı ot, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasadın zaman ve yöntemi, ürünün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması) hedeflenen yüksek verimi sağlayacak şekilde yapılması gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum