Tarımsal Yapılar ve Sulama Deneme Sınavı Sorusu #1157835

I. Geçirgenlik

II. Sulama suyundaki tuzluluk

III. Toksik olma durumu

IV. Drenaj problemi

Yukarıdakilerden hangisi/hangileri düşük kaliteli sulama sularının tarımsal üretimde kullanılması sonucunda ortaya çıkan sorunlar arasındadır?


I ve III

I, III, IV

I, II, III

I, II, IV

II, III, IV


Yanıt Açıklaması:

Düşük kaliteli sulama sularının tarımsal üretimde kullanılması sonucunda toprakta bir takım sorunlar ortaya çıkabilir:

Sulama suyundaki tuzluluk; sulama suyunda bitkiye zararlı olabilecek tuz konsantrasyonunun yüksek olması durumunda bitki kök bölgesinde bitki köklerinin gelişimine olumsuz etki yapar.

Geçirgenlik; sulama suyunda veya toprakta tek değerlikli tuzların iyon olması durumunda yeterince su toprağa sızamayacağından bitki gelişimi olumsuz yönde etkilenir.

Toksik olma durumu; sulama suyunda bulunabilecek ve bitki gelişimi için toksik etki yapabilecek B, Cl ve Na gibi iyonlar sulama suyunda toksik derecede yüksek olduğu zaman bitki gelişimi için olumsuz etki yapar, gelişme geriliklerine üründe azalışa ve hatta ölüme sebep olabilir.

Diğer faktörler; sulama suyunda yüksek oranda bulunan N, pH, Ca, Bikarbonat ve Sülfat gibi tuzlar bitki gelişimi için olumsuz etki yaparlar. Yüksek dozda bulunan bu maddeler taban suyu yükseldiği durumda özellikle tana suyunun üst kısmında birikerek bitkinin gelişimine olumsuz etki yaparlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum