Tarımsal Yapılar ve Sulama Deneme Sınavı Sorusu #1197381

Aşağıdakilerden hangisi  Mülakatların değerlendirildiği üç ana kategoriden birinin açıklamasıdır?


Proje sahasında sabit tesis sayısı çok fazla, arazi fazla dalgalı ve parsellerin büyük bir kısmı sınırı değiştirilemeyecek parseller olması durumunda ise bu sahada ideal parselasyon yapılamamaktadır. Bu nedenle arazi sahipleri ile bir görüşme yapılır ve sonucunda arazi sahiplerinin genel kabulünü sağlayacak şekilde bir parselasyon yapılmaya çalışılmalıdır. Parsellerin kullanım durumu ile tapu bilgileri karşılaştırılarak hisse taşıma yapılabilecek parseller tespit edilmeli ve bu tip alanlarda hisse taşınarak toplulaştırma tamamlanmalıdır.

Genellikle işgal edilmiş ve üzerine binaların yapılmış olduğu mera arazilerinin ya vatandaş arazileriyle ya da hazine arazileriyle değiştirilmesi ile çiftçiler arasında huzursuzluğa neden olan bu işgaller ortadan kaldırılarak sosyal barışa katkı sağlamaktadır.

Arazi toplulaştırması çalışmalarının sadece arazi birleştirmeden ibaret olmadığını, aynı zamanda ihtiyaç durumuna göre tarla içi geliştirme hizmetlerini (yol, kanal, kanalizasyon, tahliye gibi) de kapsadığı için tarımsal üretimin verim ve kalitesini arttırarak faydalı olmaktadır.

Daha önceden hazırlanmış olan sosyal etüt raporu incelenerek ve temas grubu yardımı ile gerekli saha incelemeleri yapılarak köyün genel durumu tespit edilmelidir. Gerek sosyal etüt raporunun incelenmesinden ve gerekse yapılan saha incelemelerinden elde edilen veriler ışığında mülakatta çiftçilerin doğru tercihler yapması için yönlendirilmeye çalışılmalıdır.

Yapılacak olan arazi toplulaştırmasıyla bütün parseller yol ve sulama kanallarından yararlanır hale getirileceğinden çiftçiler arasında çok ciddi huzursuzluklara sebep olan yol ve su geçişi problemleri ortadan kaldırılmış olmaktadır. Hızlı nüfus artışı sonucu miras yoluyla bölünen parsellerin toplanarak mümkün olduğunca her çiftçiye tek tapunun verilmesinin sosyal barış üzerinde etkisi olmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Mülakat öncesi gerekli bilgilendirmeler yapılarak mülakat için hedef gruplar belirlendikten sonra mülakatın yapılması aşamasına geçilmektedir. Mülakatlar üç ana kategoride değerlendirilebilir.

Düz arazilerde yapılması gereken mülakat: Sosyal etüt raporu esas alınarak hazırlanan ve projeyi yürüten idare tarafından onaylanmış olan ideal parsel planı yerleşim birimine götürülerek arazi maliklerine sunulmalı, parsellerin toplulaştırmadan önceki ve sonraki durumları ve toplulaştırma ile oluşan avantajlar harita üzerinden gösterilerek anlatılmalıdır. Ayrıca bu mülakatta arazi maliklerine, ideal parselasyondaki yeni yerlerini kabul edip etmedikleri, arazilerinden hangi parselleri kullandıkları, parsellerin birleştirilmesine herhangi bir itirazlarının olup olmadığı, çiftçilerin itirazı varsa parsellerini, nerede ve kiminle birleştirmek istedikleri harita üzerinden çizdirilmek suretiyle belirlenmelidir. Bu talebin mümkün olmadığı durumlarda üreticiye gerekçeleri
ile birlikte anlatılarak ikna edilmelidir. Bu şekilde dinamik ideal parsel planı üzerinden mülakat çalışması yapılmalıdır.

Sabit tesislerin yoğun olduğu arazilerde yapılması gereken mülakat

Bu iki durumu içinde barındıran araziler de yapılması gereken mülakat

Yorumlar
  • 0 Yorum