Tarımsal Yapılar ve Sulama Deneme Sınavı Sorusu #1341941

Aşağıdakilerden hangisi arazi toplulaştırılması esnasında yapılan mülakatın hazırlık aşamalarından biridir?


Bloklardaki parsellerin planlanması esnasında düzgün şekilli olmayan arazi parçaları
blokta en büyük parseli olan işletmeye birleştirilerek verilmelidir.

Arazi sahiplerinin ekonomik yapısı hakkında yapılacak inceleme ve araştırmalarla yeterli bilgi toplanmalıdır. 

Parsellerin toprak erozyonunu önleyici kontur sürüme uygun olarak planlanıp planlanmadığı kontrol edilmelidir.

Proje sahasında planlama yapılırken paydaş kurumların çalışma sahasında projelerinin olup olmadığı belirlenmelidir.

Blok planlanmasını yapan teknik eleman ile ideal parselasyon planlanmasını yapacak olan teknik elemanın aynı olmasında fayda bulunmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Mülakat yapılacak yerleşim biriminin özelliklerinin tespiti mülakat hazırlık aşamasında şu işlemler yapılmalıdır:


• Daha önceden hazırlanmış olan sosyal etüt raporu incelenerek ve temas grubu yardımı ile gerekli saha incelemeleri yapılarak köyün genel durumu tespit edilmelidir. Gerek sosyal etüt raporunun incelenmesinden ve gerekse yapılan saha incelemelerinden elde edilen veriler ışığında mülakatta çiftçilerin doğru tercihler yapması için yönlendirilmeye çalışılmalıdır.

• Proje sahasındaki arazinin (topografya, alt yapı ve üst yapısı ile birlikte) ve projeyi etkileyebilecek çevre arazilerin etütleri yapılmalı ve bölgenin durumu hakkında yeterli veriler toplanmalıdır.


• Arazi sahiplerinin (işletmelerin) ekonomik yapısı hakkında yapılacak inceleme ve araştırmalarla yeterli bilgi toplanmalıdır.


• Yerleşim birimindeki üreticilerin genel anlamda kırılgan noktaları (mera ve hazine arazileri işgali vb.) tespit edilmeli ve bu durum raporlara geçilme ve toplulaştırma süresince bu durum mutlaka dikkate alınarak çözümler üretilmelidir.,

•Toplulaştırma çalışmalarının yürütüldüğü proje sahasındaki arazilerin işlenip işlenmediği, şlenme oranının ne düzeyde olduğu, araziler genelde sahipleri tarafından mı yoksa ortakçılık, kiracılık vb. şekillerde mi işlendiği belirlenmelidir.


• Proje sahası içerisindeki arazinin ne kadarında sulu tarım ve ne kadarında kuru tarım yapıldığı ve bunların parsel sayıları ve malik sayıları ayrı ayrı belirlenmelidir.


• Çiftçiler için daha değerli kabul edilen ana asfalt yolların kenarındaki parseller, sabit tesislerin yoğun olduğu bölgeler, mera ve hazine arazileri, proje sahası sınırındaki komşu köyler ve bu sahada üretimi yapılan ürün desenleri (çok yıllık, tek yıllık vb.) belirlenmelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum