Tarımsal Yapılar ve Sulama Deneme Sınavı Sorusu #1227294

Çiftçi Mehmet bey arazisinde yem bitkileri yetiştirmektedir. Arazisini düzenli olarak sulamakta ve gereken bütün bakımlarını yapmaktadır. Ancak, son zamanlarda Mehmet bey tarlasındaki bitkilerinde yoğun bir şekilde kök boğazı hastalıkları olduğunu gözlemlemiştir. Bitkilerde meydana gelen bu hastalığın en önemli nedeni seçeneklerden hangisi olabilir?


Toprağın killi olması

Çok fazla gübre kullanmış olması

Göllendirerek tava sulama sistemi ile sulama yapması

Toprağı yeterince havalandırmamış olması

Yanlış pestisit (zararlı ilacı) kullanımı


Yanıt Açıklaması:

Göllendirerek tava sulama sistemi tahıllar, endüstri bitkileri, çayır, mera ve
yem bitkileri gibi birçok tarla bitkilerinin sulanmasında, yine birçok meyve ağacının sulanmasında başarıyla kullanılmaktadır. Bu sistemin bir dezavantajı, infiltrasyon oranı yüksek olan hafif bünyeli kumlu topraklarda ve infiltrasyon oranı daha düşük olan killi ağır bünyeli topraklarda uygulanabilirliğinin az olmasıdır. Bu sistemde sedde oluşturulmak suretiyle ve yapılan tarımın amacı
ve bitki çeşidine bağlı olarak değişik büyüklüklerde tavalar oluşturulur. Seddeler tek yıllık bitkiler için bir yıllık sürede yapılan tüm sulama mevsimi boyunca kullanılabileceği gibi; çok yıllık bitkiler için birkaç yıl boyunca bozulmadan kullanılabilirler. Bu sistemin diğer bir zorluğu ise kök boğazı hastalıklarının diğer sistemlere göre yüksek olmasıdır. Tarla bitkileri yetiştiriciliğinde bu sistemle sulu tarım uygulanacaksa tavaların yeterli büyüklükte, gerekiyorsa tesviye görmüş düz olması gerekir ve şekil olarak dikdörtgen veya kare şeklinde olmalı ve etrafı seddeyle çevrilmelidir. Seddenin asıl görevi belirli yükseklikte ve bitkinin ihtiyacını karşılayacak miktardaki suyun başka yere gitmesine izin verilmeden tavada tutulması olup, seddeler genelde 20-40 cm yükseklikte border disklerle oluşturulur. 

Yorumlar
  • 0 Yorum